Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ) отбеляза 11

...
Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ) отбеляза 11
Коментари Харесай

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязва празника си с голяма диктовка

Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ (НБКМ) означи 11 май – Ден на Светите равноапостоли Кирил и Методий, патронния си празник и професионалния празник на българските библиотечни и осведомителни експерти, с тържествена стратегия.

 

Точно в 10.00 часа  бяха поднесени цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий.


След което бе открита документалната експозиция „ Непознатият „ Рибен буквар “. Изложбата е във връзка 200 години от издаването му.

В програмата бе включена и така наречен " огромна диктовка „ Пазител на българския език “, с която ще бъдат тествано какъв брой добре се оправят с правописа както елементарни жители, по този начин и известни персони.

 

" Отечество " на Любен Каравелов беше творбата, с което близо 80 души ревизираха знанията си по български език.

 

" Надявам се това да е единствено началото. Това да се трансформира в една дълготрайна концепция и една политика, която да следват и други институции, освен библиотеките, тъй като библиотеките като цяло - те са естествено медиатор сред фамилията и учебно заведение. Казвам това, тъй като единствено в библиотеката се влиза по избор ", споделя доцент Красимира Александрова- шеф на националната библиотека " Кирил и Методий ".

 

В надпреварата участваха дребни и огромни - възпитаници и хора с разнообразни специалности. Сред тях бяха актрисата Антоанета Добрева - Нети, шефът на Музикалния спектакъл Еделина Кънева и водещата на " По света и у нас " Надя Обретенова.

 

" Дори и да сбъркаме по време на диктовката, тъкмо ние сме хората, които можем да заострим вниманието към това какъв брой е значимо да се написа вярно, какъв брой е значимо да знаем българския език и какъв брой е значимо, когато демонстрираме на нашите деца буквите и когато им споделяме: " Посочи твоята писмен знак ", да им посочим и още нещо - буквата " О ", която е Отечество, буквата " Л ", която е обич, буквата " З ", която е познание. Много е значимо да демонстрираме на децата, че зад чудесните български букви се крият едни всемирен полезности, които би трябвало да съблюдаваме ", уверена е Надя Обретенова, водещ на " По света и у нас ".

 

Всички участници в днешната диктовка получиха читателски карти, а най-хубавите ще получат грамоти.

 

Тази самодейност се разраства аа европейско равнище.

 

Миналата година бул. „ Шанз-Елизе “ се трансформира в голяма класна стая навън с 1779 чина, 500 участници и една международна диктовка.

Точно на 4 юни 2023 година под жаркото слънце на бул. „ Шанз-Елизе “ се провежда La grande dictée!

„ Голямата диктовка “ е самодейност, чието начало през 2013 година е обещано от журналиста, сценарист и публицист Рашид Сантаки. Идеята му е по занимателен метод да се усъвършенства равнището на просветеност във Франция, като хората се събират навън, пишат, четат и се учат да бъдат грамотни дружно. Инициативата се разрасна дотолкоз, че емблематичният бул. „ Шанз-Елизе “ в Париж за пръв път в историята на страната бе трансфорат в голяма класна стая навън с 1779 чина, тетрадки и химикалки.


В събитието под парещото юнско слънце са имали предпочитание да се включат цели 50 000 претенденти, като за финалния ивент са утвърдени 5000 от тях.

 

Участниците в всеобщата диктовка са били на възраст от 10 до 90 години, а задачата им е била да пробват знанията си по граматика в три кръга.

 

От огромната сцена на булеварда всеки текст за обособените кръгове е бил четен от друг човек, а пишещите споделят, че някои от пасажите са били изключително сложни. Писателят Рашид Сантаки беше водещ на надпреварата.
Първата диктовка бе на откъс от роман от „ Писма от моята мелница “ на Алфонс Доде, прочетена от журналиста и ръководител на асоциация „ Библиотеки без граници “ Огюстен Трапенар.

Другите две задания за диктовка бяха актуален текст, прочетен от писателката и журналистка Катрин Панкол и текст на спортна тематика, прочетен от състезателя по ръгби Пиер Рабадан. В 14:15 часа локално време в неделя на фамозния бул. възцари цялостна тишина. Млади и остарели започнаха да пишат.

Целите на „ Голямата диктовка “, проведена от асоциацията Champs-Elysées, са както битката с неграмотността и с неравенствата в ученето, четенето и писането, по този начин и подчертаването на значимостта на образованието. По време на събитието пък с изключение на надпреварата се състоя и самодейност по събиране на книги в интерес на благотворителната организация „ Библиотеки без граници “, която дава достъп до информация и обучение за тези, които имат най-голяма потребност от тях.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР