България е с най-кратка продължителност на живота в страните от

...
България е с най-кратка продължителност на живота в страните от
Коментари Харесай

Българите живеят най-малко в ЕС: Стресът идва най-вече от недоимъка, от мизерията

България е с най-кратка дълготрайност на живота в страните от Европейския съюз и на Балканите. Това демонстрират данните на Евростат и на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Средностатистическият европеец през 2023 година е живял до 81-годишна възраст, а българинът – с към 5 години по-малко, т.е. до 75 години и осем месеца.

Най-дълголетно е популацията на Лихтенщайн – приблизително там живеят до 84 години и осем месеца.

В Гърция продължителността на живота е приблизително 81 години и шест месеца, а в Румъния – 76 години и шест месеца, което е съвсем с една година повече от тази у нас. В Сърбия и Северна Македония междинната дълготрайност на живота е над 76 години, а в Турция – над 78 години.

Според Националния статистически институт (НСИ), районът с най-висока смъртност в България е Северозапада. Има ли обаче отношение благосъстоянието върху продължителността на живота?

Пред поликлиниката във Враца екипът на bTV среща възрастно семейство – той е на 75 години, а тя е на 68 години. Току-що са създали безпланов разход за медикаменти от съвсем 100 лв..

" Аз съм с 600 лв. пенсия, той е с 1200 лв.. Стресът идва най-много от недоимъка, от мизерията “, признава Николинка Мишонова.

Според медиците аргументите за по-ниската дълготрайност на живота са сложни. Личният доктор доктор Даниела Торбова се е сблъсквала с какви ли не парадокси в практиката си – от тоталното неглижиране на профилактичните прегледи, улавящи в точния момент тежки диагнози, до пациенти, които вземат решение, че интернет ги прави по-компетентни от медиците. И дава образец с отминалите празници.

" Колкото и да си приказваме, има пациенти, които вземат решение, че диабетът не боли. Защо път да не се наядат и напият за Великден като хората, без хапчета?! Напоследък следим подмладяване на сърдечносъдовите произшествия – инсулти, инфаркти под 50 годишна възраст, което е обвързвано със напрежението, с напрежението, с тютюнопушенето, с алкохола “, отбелязва доктор Торбова.

Едно от най-важните аргументи за по-дълъг живот е качествената храна. Как се пазари обаче в Северозапада?

" За страдание, първият им въпрос е за цената – държат на ниската цена, не се интересуват, че множеството от тези храни са с високо наличие на оцветители и палмова лой. Всичко зависи от парите в джоба “, отбелязва Мария Иванова, която е притежател на магазин.

Николина, която до неотдавна е работила като болногледачка в Италия, дава образец. " Там живеят до 90-100 годени, аз съм я водила на 97 години да си прави косата синя – всеки четвъртък, за какво е по този начин в Италия. А тука – не. Ама там знаете ли какви пенсии взимаха тогава?! “, изяснява тя.

Освен по ниски приходи Северозападът води и по смъртност пред останалите райони в България, като мъжете живеят по-малко от дамите.

" Смъртността е цялост от доста фактори. Младите хора бягат от нашия район, младежите не раждат, остава все по-възрастно население, което е много болнаво “, безапелационна е Ралица Спасова, основен специалист в отдел " Статистически проучвания “ към НСИ-Враца.

По данни на статистиката Видин е измежду най-бързо обезлюдяващите се области.

" Бидейки страната с най-нисък стандарт на живот в Европейски Съюз, може би е разумно да чакаме и по-ниска дълготрайност на живота. Ако обаче създадем параленост с други страни – такива, които са отвън Европейски Съюз, ще се окаже, че да вземем за пример хората в Куба и в Никарагуа имат по-висока междинна дълготрайност на живота от нас. Според мен това е знак, че нещо у нас не е наред и считам, че преди всичко това е опазването на здравето “, изясни доцент Спас Ташев от Института за проучване на индивида и популацията при Българска академия на науките.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР