България е постигнала значителен напредък в разширяването на обхвата на

...
България е постигнала значителен напредък в разширяването на обхвата на
Коментари Харесай

Финансовият сектор в България прилага зелени политики

България е постигнала забележителен прогрес в разширението на обсега на механизмите за ангажиране на финансовия бранш в използването на зелените политики. Tова съобщи министърът на финансите Валери Белчев по време на присъединяване си в годишната среща на Съвета на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), оповестиха от Министерството на финансите.

Фокус на полемиките са средносрочните и дълготрайните световни провокации в региона на климатичните промени, цифровата промяна, трансформиране на споделените полезности и цели, както и проектите за създаване на зелено, приобщаващо и стабилно бъдеще.

Служебният финансов министър изрази убеденост, че с напредването на този развой все по-голямо значение за постигането на задачите ще имат дефинирането им и организирането на следващи дейности.

„ Бихме желали да насърчим потреблението на многостранни механизми, с цел да улесним установяването на елементарни, само че ефикасни стандарти за таксономии, които биха ни разрешили по-добре да формулираме, да споделяме и управляваме политиките за запазване на околната среда “, означи Белчев.

От Министерството на финансите напомнят, че ведомството извършва редица ограничения за разширение на съдействието с Организацията и за извършване на условията за пълноправно участие. В резултат на подхванатите от МФ старания през 2015 година България се причисли към Глобалния конгрес за бистрота и продан на информация за данъчни цели към Организацията за икономическо сътрудничество и раз и към Многостранното съглашение сред способените органи за автоматизиран продан на информация за финансови сметки, а през 2016 година към Приобщаващата рамка за въвеждане на данъчните ограничения срещу свиването на данъчната основа и прехвърлянето на облаги (BEPS) и стана страна по Конвенцията за взаимно административно съдействие по данъчни въпроси.

В сходство с задачите на признатата Пътна карта за дейностите на Република България по присъединението към Организацията за икономическо сътрудничество и раз и направения в близка съгласуваност с Организацията за икономическо сътрудничество и раз План за деяние през 2019-2020 година в региона на фискалните въпроси, през 2019 г.  страната ни се причисли и към Глобалната статистическа база данни за приходите и към Насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за корпоративното ръководство на държавните предприятия.  

От 2020 година Министерството на финансите взе участие и в работата на Комитета по обезпечаване и частно пенсионно обезпечаване и неговите работни формати, като е отправена молба за включване на България в активността на този комитет със статут „ посетител “. МФ е със статут на „ член “ на Международната мрежа за финансово обучение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР