България е поела ангажимент пред Съвета на Европа да отмени

...
България е поела ангажимент пред Съвета на Европа да отмени
Коментари Харесай

България е поела ангажимент пред Съвета на Европа да отмени запрещението като правна норма

България е поела ангажимент пред Съвета на Европа да анулира запрещението като правна норма. Това съобщи през днешния ден министъра на правораздаването Атанас Славов. След като години наред страната ни търпи рецензии от страна на Комитета за попречване на изтезанията за нечовешко и унизително отношение към психологично заболели, едвам в този момент ръководещите признават за тежки пороци в работата на психиатриите. Но общините към момента не припознават грижите в общността на хора с психологични и интелектуални усложнения.

След 25 години наблюдения и инспекции и десетки отчети за физическо малтретиране и унизително отношение към хората с психологични и интелектуални усложнения в институциите, Комитетът за попречване на изтезанията се принуди да оповести обществено отчетите си. Това се случва извънредно рядко, единствено когато не вижда никаква воля за смяна измежду ръководещите. Подобна процедура комитетът е задействал 10 пъти, като два пъти тя се отнася към България. И в този момент за първи път има ясна воля за смяна. Част от констатациите покриват и инспекциите на омбудсмана. Според тях в психиатриите се употребяват едни от най-евтините и от дълго време остарели лекарства. Според бюджетите на тестваните психиатрии се отделят приблизително едвам 68 стотинки дневно за лекарства.

" Ще ревизира дали фактически в психиатрията се употребяват единствено евтини медикаменти защото през комисията за цени и реимбурсиране минаха доста скъпи медикаменти, които се употребяват в психиатрията ", сподели проф. Христо Хинков - министър на опазването на здравето.

Той добави: " Аз от дълго време се боря финансирането на психиатричните лечебни заведения да мине по опция на правилото на клиничните пътеки. "

Освен ужасните условия в психиатриите, неналичието на дипломиран личен състав и качествени медицински грижи, никой не отхвърли, че в психиатриите всеобщо се практикуват способи, които непосредствено се дефинират като изтезания - завързване на пациентите и престой в изолатори като санкции. Съдии, които вземат участие в производства за наложително лекуване, считат, че не съумяват да защитят правата на психологично болните, защото липсват процедури и грижи в общността, които да ги подсигуряват. Отмяна на запрещението би върнало част от конституционните права и достолепието на тази уязвима група, съобщи министъра на правораздаването.

" Законопроект има направен преди няколко години, ще създадем нужното, с цел да го актуализираме, и уповавам се след Нова година да стартира самият развой. Междувременно ще търсим поддръжка сред политическите партии в Народното събрание за тази доста основна промяна ", съобщи Атанас Славов - министър на правораздаването.

Въпреки че от години, главният недостатък в лекуването и рехабилитацията на психичноболните са изчезналите грижи в общността, се оказва, че кметовете са декларирали потребност единствено от 514 места за обществени услуги. В готовата към този момент карта на обществените услуги, въпреки всичко от АСП са декларирали 600, което е по-реалистичната численост.

" Това, което ние установяваме е, че обществени услуги за хора с психично-здравни усложнения има доста огромна нужда да бъдат разкрити, само че някак си те не се припознават от общините. Може би това е поради стигмата в обществото, може би е поради това че хората нямат опция да работят и да са задоволително добре подготвени да работят с тази целева група ", сподели Мая Василева - зам министър на труда и обществената политика.

" Смятам, че това е извънредно значимо, дано претендентите за кметове да не изключват тази група от обществото, с цел да не идват в нашите приемни разплакани жители, които не могат и няма за кого да оставят своите родственици ", означи Стела Николова - народен представител от ПГ на ПП-ДБ.

Стела Николова, която е и основател на днешната полемика от своя страна даде поръчка, че ще направи нужното да сътвори краткотрайна експертна комисия към Народното събрание, която да подсигурява съответни промени за качествена психиатрична грижа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР