България е подала към Европейската комисия второто искане за плащане

...
България е подала към Европейската комисия второто искане за плащане
Коментари Харесай

България е подала към ЕК второто искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост

България е подала към Европейската комисия второто искане за заплащане по Плана за възобновяване и резистентност, оповестиха от Министерството на финансите.

Това е станало допустимо, откакто в последните три месеца са изпълнени над 30 ограничения. Така се е наваксало забавянето в осъществяването на Националния проект за възобновяване и резистентност. Срокът за тези ограничения е бил в края на 2022 година, само че те не са били придвижени в точния момент.

С подаването още веднъж се отваря достъпът до средства в размер на към 9 милиарда лева за националните вложения от Механизма за възобновяване и резистентност.

Второто заплащане е на ориентировъчна стойност от към 1,4 милиарда лева и включва 66 стадии и ограничения за осъществяване, от които 22 са свързани със законодателни промени. От 66-е стадия са регистрирани като изпълнени 62 стадия, или 94%. Това е най-сложното и най-значително откъм условия заплащане по НПВУ, означават от Министерството на финансите.

Европейската комисия разполага с два месеца за оценка на подаденото искане, след което е належащо да се проведат съвещания и с Икономическия и финансов комитет преди да се извърши самото заплащане. За да бъде приключена оценката също по този начин е належащо да бъдат признати подзаконови нормативни рамки свързани със Закона за медиацията, Закона за енергетиката и Закона за силата от възобновими източници, да бъде оповестена процедура за създаване на ВЕИ съоръжения със обвързване за системи за предпазване и да бъдат подписани договорите по плана за цифровизация на правата Русe - Каспичан.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР