България е най-уязвимата държава в Европейския съюз (ЕС) към дезинформация,

...
България е най-уязвимата държава в Европейския съюз (ЕС) към дезинформация,
Коментари Харесай

България е най-уязвима в ЕС към дезинформация, показа доклад

България е най-уязвимата страна в Европейския съюз (ЕС) към дезинформация, демонстрира на Институт “Отворено общество - София ”. Страната е на последно място в Европейски Съюз в направения от института Индекс за медийна просветеност за 2023 година.

Индексът мери евентуалната накърнимост на обществата към дезинформацията. Той проучва знаци в четири области:
Качество на образованието;Медийна свобода;Доверие в хората;Нови форми на гражданско присъединяване.
България заема 35-то място от общо 41 оценени страни в Европа и последно място в Европейски Съюз. Тя има резултат от 31 точки от вероятни 100. Страната се показва най-зле по знаците свързани с образованието и свободата на медиите, а най-добре по знаците, свързани с новите форми на гражданско присъединяване.

В съпоставяне с показателя за 2022 година, България пада с две места – от 33-то място през 2022 година до 35-то място през 2023 година, като губи 2 точки.

Анализът разделя страните в пет групи по сходни характерности. България е сложена в 4-ти предпоследен клъстер дружно със Сърбия, Молдова, Черна гора, Румъния и Турция. В последния 5-ти клъстер, където са страните с най-ниски резултати, се класират Босна и Херцеговина, Албания, Северна Македония, Косово и Грузия.

“Обезпокоително е, че множеството от най-уязвимите страни към дезинформация, съгласно Индекса на медийната просветеност за 2023 година, са и най-близо до войната в Украйна, стартирана от Русия, и са измежду най-изложените на злонамерена дезинформация ”, разяснява Марин Лесенски , създател на разбора.

Според него спомагателен проблем е обвързван и с събитието, че доста от-най уязвимите на дезинформация общества в Европа са в балканските страни, част от които през 2023 година към момента изпитват вътрешна неустойчивост и имат съществени междудържавни проблеми.

Най-висок резултат в Индекса за медийна просветеност за 2023 година има Финландия . Дания е втора, а Норвегия е трета. Най-нисък резултат има Грузия . Предпоследната позиция се заема от Косово, а с малко по-висок резултат са Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Авторите на отчета показват, че “се обрисува явен географски модел ”. Най-добре представящите се страни са ситуирани най-вече в Северна и Западна Европа. Четвъртият и петият клъстер образуват “разширен “ балкански район.

“Това географско систематизиране на клъстерите отразява съществуването на разделяне както сред Изток и Запад, по този начин и сред Север и Юг в Европа, като в Европа балканските страни и кавказкият район в най-голяма степен изостават във връзка с медийната просветеност ”, се показва в отчета.

Индексът за медийна просветеност е инструмент за оценка капацитета на обществата за резистентност в изискванията на явленията пост-истина, подправени вести и дезинформация.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР