България е на второ място в Европа след Румъния по

...
България е на второ място в Европа след Румъния по
Коментари Харесай

България е на второ място в Европа след Румъния по брой плащания в кеш

България е на второ място в Европа след Румъния по брой заплащания кеш, сочи статистика на ‘Global Findex’. У нас 63% от преводите се правят с пари в брой, а в съседката ни – над 78%*. Макар упованията да бяха, че пандемията ще ускори дигитализацията на паричните средства и ще минимализира физическия кеш и неговата приложимост**, данните сочат, че потребителите в Европа към момента избират заплащанията кеш.
Европейските страни, в които преводите с пари в брой са преобладаващи, са:
1. Румъния
o Транзакции с кеш: 78%;
o Процент от популацията без банкова сметка: 42%;
o Брой банкомати на 100 000 души от популацията: 64
2. България
o Транзакции с кеш: 63%;
o Процент от популацията без банкова сметка: 28%;
o Брой банкомати на 100 000 души от популацията: 94
3. Чехия
o Транзакции с кеш: 44%;
o Процент от популацията без банкова сметка: 19%;
o Брой банкомати на 100 000 души от популацията: 58
4. Украйна
o Транзакции с кеш: 60%;
o Процент от популацията без банкова сметка: 37%;
o Брой банкомати на 100 000 души от популацията: 96
5. Унгария
o Транзакции с кеш: 45%;
o Процент от популацията без банкова сметка: 25%;
o Брой банкомати на 100 000 души от популацията: 61
6. Словакия
o Транзакции с кеш: 41%;
o Процент от популацията без банкова сметка: 16%;
o Брой банкомати на 100 000 души от популацията: 62
7. Гърция
o Транзакции с кеш: 29%;
o Процент от популацията без банкова сметка: 15%;
o Брой банкомати на 100 000 души от популацията: 63
С над 70% и 63% от общия брой транзакции в кеш, Румъния и България са страните с най-висока нужда на физически пари в Европа. Също по този начин 42% от популацията на Румъния и 28% от това на България няма банкова сметка – това е показателно за зависимостта на локалните консуматори от физически банкноти и монети.
Други европейски страни пък са на другия финансов полюс – като Норвегия, където единствено 3% от паричните транзакции се правят с кеш. Също по този начин тази страна разполага с впечатляващо невисок брой банкомати – единствено 32 на 100 000 души от популацията, само че все пак 100% от пълнолетните в страната разполагат с банкова сметка**.
" В България, а и в Европа има мощна обвързаност на потребителите към парите и заплащанията кеш. Нашите упования са парите в брой да оцелеят в цифровата гражданска война и хората да продължат да ги употребяват още доста години напред като желан способ за заплащане ", разяснява Калина Стойкин, районен управител на Euronet в България – една от най-големите компании за платежни услуги в света.
Euronet неотдавна започва огромна акция у нас, ориентирана към основаването на бърз и елементарен достъп до пари в брой в отдалечени региони в България. Инициативата " ATM за общността " е основана особено за общини, които желаят да предложат опция за изтегляне на пари в брой на жителите си. Повече информация за плана може да бъде открита тук.
Защо заплащанията с кеш са желани?
1. Плащането с кеш носи задоволство
Проучване, извършено от проф. Авни М. Шах, демонстрира, че заплащането в брой е метод за прибавяне на позитивна страст към транзакциите, което предизвиква удовлетворението от разноските.
2. Кешът ни прави рационални купувачи
Използването на пари в брой оказва помощ за избягването на импулсивни покупки. Проучване на потребителската логика на психиката, извършено измежду хиляда семейства, демонстрира, че хората, които заплащат с кеш, харчат по-малко и имат по-голям дял здравословни артикули в кошницата си***.
3. Парите в брой носят сигурност
Банкоматите са техника и като такава могат да се скапват или пък да им свърши кеша. В такива моменти съществуването на физически кеш ще подсигурява безпроблемното извършване на покупки.
4. Кешът оказва помощ за бюджетирането
Плащането с пари в брой оказва помощ за отбягване на преразход по време на шопинг. Носенето на избрана сума работи като спирачка за потребителите да харчат в допълнение, когато портфейлът им се окаже празен.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР