България е на трето място по смъртност и на 13

...
България е на трето място по смъртност и на 13
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Ако не спазваме мерките, следва да минем към по-строги |

България е на трето място по смъртност и на 13 място по разпространяване на коронавирусната зараза в Европа. Средната заболяемост е 658 на 100 000 души население. Това демонстрират данните на база 14-дневна заболяемост, заяви на брифинг на Националния действен щаб основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

На Балканите страната ни се подрежда на 2-ро място по заболяемост и второ място по смъртност от COVID-19, пред нас е единствено Република Северна Македония. Всички области са в алената зона с над 120 на 100 000 души население. Няма смяна в индикаторите отпреди седмица, наклонността за проявление продължава, регистрира Кунчев.

Трябва да вземем решение - да съблюдаваме в този момент настоящите ограниченията, или следва да преминем към по-строги. Иначе ще има повече инфектирани и повече смъртни случаи, подчертава доцент Кунчев.

" В момента се намираме в обстановка, в която би трябвало да вземем доста дейно решение – или като общество осъзнаваме тежестта на обстановката и съблюдаваме ограниченията такива, каквито са, или прекосяваме към нови доста по-строги ограничения, каквито има съвсем в цяла Европа с оглед преодоляване на обстановката ", съобщи доцент Ангел Кунчеви уточни алтернативата: " Другият вид е да има от ден на ден заболели и от ден на ден изгубени животи ".

Проф. Костадин Ангелов: Ситуацията е извънредно комплицирана, ограниченията, които предприехме, не получават нужното схващане на жителите и поддръжка.

Експерти в здравното министерство разискват по какъв начин да се трансформират зелените коридори за извършване на покупки на възрастното население, заяви здравният министър.

" Предложените коридори бяха авансово разисквани с представители на пенсионерите и асоциацията на питателните магазини и те бяха съгласни с препоръчаните часове. Сега разбираме, че търговците не са съгласни. Задавам си въпроса къде сбъркахме, откакто мярката беше разисквана и всички бяха съгласни с нея. ", разяснява той.

Йорданка Фандъкова: Софиянци съблюдават все по-добре ограниченията, не само че можем да върнем учениците в учебните заведения

2 026 души са настанени в лечебни заведения в столицата, 238 от тях са в интензивно поделение. От началото на седмицата приетите в болница са 263-ма, за последните 24 часа са признати 58 души. Днес стартира работа коронавирус кабинетът в 24 ДКЦ, от на следващия ден започва активността си и структурата в 25 ДКЦ. Общо 11 общински поликлиники разкриват кабинети за обзор и бързи проби на хора със признаци. За 5 дни, в които работят са прегледани 1600 души. Направени са 1528 антигенни проби, 453 от тях са положителни. Заразените са 29% от изследваните.

Столичният кмет заяви, че на днешното съвещание на Софийския действен щаб ще бъде взето решение какви ще бъдат ограниченията през идните Коледно-новогодишни празници.

Фандъкова сподели още, че мнението на столичния щаб, е че след 27 ноември поетапното връщане на учениците в учебните заведения е невероятно. Решение за учениците от 6 до 12 клас ще се вземе при започване на идната седмица, то ще бъде препоръчано на МОН за дефинитивна позиция.

Проф. Асен Балтов: Голяма част от хората, които имат позитивен антигенен тест, не си вършат PCR, не престават да вървят на работа и да заразяват близките.

Обстановката в столицата е комплицирана, само че не сме безпомощни, съобщи шефът на " Пирогов ". Според него лечебните заведения са готови и множеството от тях са преструктурирани. Голям проблем остава скритата заболяемост, добави той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР