България е на предпоследно място в Европа по готовност на

...
България е на предпоследно място в Европа по готовност на
Коментари Харесай

България на дъното по готовност за здравни кризи

България е на предпоследно място в Европа по подготвеност на здравната си система за посрещане на нови провокации в бъдеще. Това демонстрира специфичен отчет на интернационалната организация GLOBSEC от оценката на Индекса за подготвеност на здравните системи на 27 страни на Стария континент.

Най-подготвени съгласно изследването са Норвегия, Швейцария и Швеция, в средата на класацията са Германия и Испания, а Румъния и България са на дъното по подготовка да отговорят на здравните потребности на популацията си в идните години.

Уникалните данни са събрани в границите на показателя Health Care Readiness Index 2021 за готовността на системите за опазване на здравето в Централна и Източна Европа за бъдещи провокации, измежду които застаряване, увеличение на хроничните болести или нови талази от инфекциозни болести.

 фотография: PMI

Готовност през днешния ден - Готовност на следващия ден

Индексът преглежда готовността на здравните системи от две гледни точки. Първата проучва настоящото положение на здравните системи по фактори като брой на здравните служащи, % предотвратими смъртни случаи, предстояща дълготрайност на живота, достъп до модерни медицински лекувания и новаторски софтуерни решения. " Готовност през днешния ден " отразява доколко здравната система посреща потребностите на популацията си към сегашния миг. И там България е на последно място дружно с Румъния.

Втората вероятност - " Готовност на следващия ден ", се концентрира върху бъдещите здравни провокации. В определянето на този показател специалистите употребяват степента на предвидимост на здравната картина в дадената страна, преодоляването на рисковите фактори като нездравословно хранене, пушене и алкохол, предварителната защита, имунизационният развой, здравното обучение, целенасочени ограничения и тактики.

Този показател отразява готовността на страните да реагират в здравни обстановки, свързани с заболявания, с предстоящи трендове и да обезпечават нужната здравна помощ и предварителна защита на популацията си като в това време са достъчно гъвкави, с цел да се приспособяват и в непредвидени спешни обстановки, показват специалистите. Според тях измежду най-ключовите знаци е процентът на предотвратима смъртност, който зависи от редица фактори, измежду които експедитивност и достъп до здравната услуга, технологии, брой експерти и здравни заведения, разпространяване на хроничните болести. Вследствие на огромния брой пушачи, нездравословното хранене и недобрата здравна просвета, у нас хроничните заболявания са необятно публикувани, което ни изведе и на челно място по смъртност от COVID-19.

 фотография: PMI

Какво прави отличникът Норвегия?

Изследването сочи фрапантна разлика сред първите и последните в класацията по подготвеност на здравните системи - Норвегия има 80 от 100 точки, насъбрани от оценките в другите категории, до момента в който при България и Румъния те са едвам 38. Норвегия, които през днешния ден служат като образец за доста здравни системи в Европа, слагат огромен акцент върху предварителната защита и рисковите фактори като нездравословни храни, несъразмерна приложимост на алкохол и тютюнопушене.

Норвегия може да бъде образец за подражателство във връзка с предварителната защита на преодоляването на рисковото държание на хората и насочването им към ограничение на алкохола, консумация на по-малко нездравословни храни и приложимост на никотинови артикули с понижена щета вместо цигари.

" Добрата предварителна защита с фокус върху смъртността, която може да се избегне, съществено може да промени картинката там, където тя не е оптимистична. Редукция на потреблението на сол и захар, достъп до новаторски медикаменти и новаторски артикули, са част от сполучливата тактика. Тези ограничения постоянно се подценяват, тъй като не водят до неотложно усъвършенстване на картината, а резултатите идват след време ", показва един от създателите на отчета Мартин Сматана.

 фотография: PMI

Така при приблизително 17% хора в риск поради диетичните си привички в Европейски Съюз, в Норвегия техният % е 13%. При приблизително 17% европейци изложени на риск от пушене, в Норвегия пушат едвам 12% като делът им е намалял съвсем 3 пъти за 20 години с помощта на прилаганите политики в тази посока и поддръжката на бездимните други възможности. Прекомерната приложимост също е в два пъти по-ниска степен в сравнение с при междинния европеец - данните сочат, че единствено 3% от новрежците употребяват повече алкохол от допустимото. Друга страна за образец със сериозен фокус предварителна защита и стратегически метод е Нидерландия. Сравнителният разбор демонстрира, че там обсегът на превантивните ограничения на здравната система е близо 4 пъти по-голям от този в България.

Данъчната логичност " По-вредното става по-скъпо "

 фотография: iStock

Не доста богатите членки на съюза от Източна Европа, които разполагат с по-малък здравен бюджет, могат да приложат положителните образци от Европа и от света, само че сами би трябвало да приспособяват политиките към своята действителност.

" Да вземем пушенето - един от положителните образците за тактика за понижаване на вредата върху публичното здраве от него са Нова Зеландия и Австралия, които вложиха в предварителна защита и съумяха за 20 години да реализират незабравим резултат, при който идващото им потомство няма да пуши въобще. Само с ценообразуване не може да се реализира отричане на цигарите, изключително в нашия район ", разяснява Мартин Сматана и даде за образец загубите от милиони на Франция, където след фрапантното повишаване на цигарите за понижаване на пушенето, вместо повече налози, мярката генерира повече контрабанда.

Данъците въздействат на достъпността на продуктите, свързани с общественото здраве, разяснява Сесил Норига от службата за таксуване и данъчно облагане на Европейски Съюз.

" Има европейски наставления за тютюна и алкохола и ние сме в развой на проверка на разпоредбите. Повечето страни към този момент постановат по-високи налози на нездравословните храни. Безспорно е, че облагането може да се окаже решаващо, само че ние се занимаваме с налози, не със здраве. Измерването на здравното отражение на новите никотинови артикули ще отнеме време и към този момент гледаме в практиките на страните-членки по-скоро от фискалната вероятност, в сравнение с здравната. "

Вицепрезидентът и началник на офиса на GLOBSEC в Брюксел Роланд Фройденщайн беше безапелационен, че рисковото държание на хората от ден на ден въздейства на сигурността на здравните системи.

" Намаляването на вредата е все по-важна част от общата картина и към този момент можем да приказваме за поведенческа стопанска система ".

Европа би трябвало да намерения за здравен съюз, който регистрира разликите на съответните страни, само че ползва положителните практики с неоспорим резултат върху публичното здраве, безапелационни бяха специалистите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР