България е на 5-то място сред Балканите по размер на

...
България е на 5-то място сред Балканите по размер на
Коментари Харесай

БТПП отчете рекорден износ на страната ни за 2017 година

България е на 5-то място измежду Балканите по мярка на износа

Износът на артикули от страната през 2017 година надвишава 52 милиарда лева, което съставлява двойно нарастване по отношение на 10 години по-рано - през 2007 година. По данни до септември 2017 година измежду балканските страни се нареждаме на пето място по мярка на износа – пред нас са Гърция, Турция, Румъния, Словения, по данни на БТПП. По размер на Брутният вътрешен продукт през 2017 година измежду Балканите се класираме на 4-то място. Пред нас са единствено Гърция, Турция и Румъния.

От своя страна вносът на артикули в страната за 2017 година е в размер на 59 милиарда лв. и по отношение на 2007 година също бележи очевиден растеж, само че по-малък - 38%. Търговското ни салдо от години е негативно, като за 2017 година дефицитът ни е близо -7 милиарда лева и се дължи главно на огромния импорт на петролни артикули и газ. Окуражително е, че комерсиалният ни недостиг понижава, като за съпоставяне през 2007 година той е бил -16 милиарда лева, показват от палатата.

През последните години търговията на България илюстрира резистентен и постоянен ритъм на напредък. Проучвания на БТПП демонстрират засилен интерес на компаниите към разширение на съдействието ни в чужбина. Китай е една от най-предпочитаните дестинации за бизнес контакти, демонстрира резултат от анкета на БТПП, а износът ни за азиатската страна пораства с 36% през 2017 година, достигайки 1,2 милиарда лв.. Рафинирата мед, медните произведения и електрическите елементи са измежду водещите артикули в българския експорт за Китай.

Основни търговски сътрудници на страната ни остават страните от Европейски Съюз – 66% от експорта ни. Голям капацитет съществува за впечатляващи растежи в износа най-много с страни отвън Европейски Съюз, т.к. за тези трети страни размерите на търговията не са толкоз огромни.

Посещенията на жителите на прилежащите на България страни съставляват близо 44% от всички посетили България през 2017 година Положително е, че към този момент сред балканските страни се оформя консенсус за присъединяване в интернационалния туристически пазар със взаимни пакети, включващи визити по едно и също време на няколко страни от района.

От друга страна, настойчивостта на България за консолидиране на Западните Балкани и за доближаване в стопански аспект е значима стъпка за задълбочаване на комерсиалните връзки и осъществяване на взаимни инфраструктурни планове, които да са мотор на растежа в района.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР