България е на 15-о място в света по преобладаващо възрастно

...
България е на 15-о място в света по преобладаващо възрастно
Коментари Харесай

Международно проучване: Българите могат да се гордеят с гените си

България е на 15-о място в света по преобладаващо възрастно население. Това демонстрират данните от интернационално изследване, извършено всред 50 страни, разграничени на две групи – такива с преобладаващо най-възрастно население и страни, в които доминира младо население.

По отношение на България е изчислено, че междинната възраст на популацията е 43.7 години (при 6 948 445 поданици, 2020 г.)

Според създателите на изследването българите могат да се похвалят и с релативно здрав ген колкото за заболеваемостта и смъртността от рак и диабет. Болните и умрелите от рак у нас са много под междинните нива на фона на доста други страни, до момента в който болните от диабет българи съгласно проучването са 7,9% от цялото население – също много ниска цифра спрямо други страни, взели участие в проучването.

Евростат преброи българите под 7 милиона

,,Изглежда, че поради по-здравия ген, който имат, българите са развили резизтентност по отношение на някои от най-коварните болести на нашето време'', заключват създателите на изследването.

Иначе директно след нас като страни с преобладаващо възрастно население се подреждат Естония, Лихтенщайн, Унгария, Сърбия и Босна и Херцеговина (съответно на 16, 17, 18, 19 и 20-о място). След нас остават и страни като Нидерландия, Швейцария, Финландия и Румъния.

Държавата с най-вече преобладаващи младежи в света е Нигер, където междинната възраст е 14.8 години при население от 24 млн. души, а тази с най-застаряващо население – Монако със междинна възраст от 55.4 години при население от близо 40 000 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР