България е категорична в позицията си, че е суверенна държава

...
България е категорична в позицията си, че е суверенна държава
Коментари Харесай

Лена Бориславова: Ще се ръководим от конкретни резултати за РСМ

България е безапелационна в позицията си, че е суверенна страна и има правото да дефинира какви войски и при какви условия да минават през нейна териротия. Това разяснява в " Панорама " началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова. В момента не е взето като решение на правителстовото да изиска спомагателни сили от НАТО, добави тя.

Бориславова дефинира като главен триумф от визитата на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония надграждането на разговора, който по думите й, е " заледен ". Диалогът би трябвало да е в посока да се фокусираме върху общите ни черти, до момента в който решаваме всичките ни проблеми, добави тя.

Новото, което реализира това държавно управление и това посещаване, е че РСМ удостовери, че тя няма никакви териториални искания по отношение на потребление на късото и дългото географско название. Това е едно от изискванията, залегнали от наша страна към РСМ и ето, че в навечерието на нашето посещаване, ние имаме изпълнено това първо изискване, изясни Бориславова.

Според нея, сега се отваря една нова страница в метода, по който ще тече полемиката с РСМ, без да се отстъпва от националния интерес.

Мога да потвърдя е, че работата е динамична, доброжелателна и другарски настроена. Но това, че някой се държи доброжелателно не значи, че ние ще отстъпваме от нашата позиция, акцентира Бориславова.

Не бих желала да влизам в изказвания за неточности на предходни ръководства, факт е, че сега към този момент имаме двустранен разговор и че македонското държавно управление е готово да пристигна у нас и да беседва намерено, добави тя.

Румен Радев в качеството си на президент може да бъде както сътрудник на ръководството, по този начин и негов коректив. Критиката не е неприятно нещо тогава, когато е заслужена, разяснява Бориславова.

По тематиката за разделянето по отношение на имунизациите и документите и готовността на държавното управление за непрекъснат разговор, тя изясни: Ние не можем да пренебрегваме една или друга част от обществото, тъй като считаме, че взимаме по-добрите решения.

За никого не е загадка, че българското общество е опълчено вътрешно единствено на себе си по тематиката за коронавирус рецесията, както да вземем за пример в Австрия, добави Бориславова.

По мотив днешните показани ограничения от премиера Кирил Петков, тя изясни, че всеки български жител и институция ще има опция в най-малко 5-дневен интервал от време да планува по какъв начин се движи ръководството на тази рецесия, да знае какво го чака на идващия ден.

Отново по тематиката за РСМ, Бориславова изясни - ние ще се ръководим от резултати: в случай че работните групи съумеят да напреднат, тогава смятам, че можем да приказваме за по-оптимистичен свършек, само че не и преди да имаме резултати. Аз не бих прибързала със изводи, само че оставам оптимист, сподели Бориславова.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР