България е искала през миналата година разрешение от Европейската комисия

...
България е искала през миналата година разрешение от Европейската комисия
Коментари Харесай

България е искала от Брюксел разрешение да спре износа на ток, за да свали цените

България е желала през предходната година позволение от Европейската комисия да спре износа на ток, за пъкъл смъкна цените на вътрешния пазар. Това се разбра от думите на финансовия министър Асен Василев, който взе участие в дебатите по разискването на проектобюджета за 2022 година в пленарната зала на Народното събрание.

Досега ръководещите единствено са казвали, че едностранна възбрана на износа би нарушила правото на Европейски Съюз и също така би донесла до още негативи за България.

Той уточни, че и други страни са създали такива действия, само че на никоя не е било позволено, тъй като това би нарушило разпоредбите на действие на Европейски Съюз. Василев даде това пояснение в отговор на имитация на Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Той, анализирайки оферти проектобюджет, уточни, че е можело да не се изземват от бюджета налози през поскъпналия ток, а след това да се дават помощи на всички.

С това той разяснява и на какво частично се дължи по-голямата сума събрана от налози през 2021 година, която кабинетът регистрира, че е с 8 милиарда лева Финансовият министър Асен Василев за следващ път акцентира, че тази нараснала събираемост е освен това не за цялата година, а за седемте месеца деяние на служебния кабинет.

Василев разгласи, че таман това е бил проектът на служебния кабинет за справяне с внезапното повишаване на цените на тока, само че не било направено изключение за никоя страна в Европейски Съюз. Цонев изтълкува по-високите доходи от налози като изпомпване от популацията, които в този момент се постанова да се преразпределят под формата на енергийни помощи и предвижда, че поради тази непредвидливост до момента ръководещите ще бъдат залети от оферти за понижаване ставката на Данък добавена стойност за разнообразни сфери. Използва проблема, с цел да посъветва министъра да си напише напомнящ надпис, по сходство на Бил Клинтън, който обаче да гласи: Икономиката, а не репресиите, глупако! "

Тъкмо покачването на енергийните цени способства в огромна степен и за растежа на инфлацията в България. За нея Василев разяснява, че България приемайки валутния ръб, в този момент " можем единствено да се усмихнем и да кажем, че се надяваме Европейската централна банка да одобри рестриктивна политика. "

Посочи, че в проектобюджета по тази причина е планувано да се компенсират в задатък най-уязвимите, с цел да не ги вкара инфлацията още веднъж под линията на бедността. Другото, което може да се направи е да се влага в растежа и понижаване на административното задължение, за което са отделени 200 млн. лева - за електронизация и понижаване на административните процедури, изясни министърът.

Кабинетът чака инфлацията да се задържи по-висока през първата половина на годината, а по-късно да се успокои и в проектобюджета е заложена тя да е приблизително 5.6%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР