България е фактор на Балканите със своите възможности на газопреносната

...
България е фактор на Балканите със своите възможности на газопреносната
Коментари Харесай

Бойко Борисов „напълни” газовия хъб с добри пожелания

България е фактор на Балканите със своите благоприятни условия на газопреносната система, а водещо за нашето бъдеще е построяването на Европейския газов хъб „ Балкан”, тъй като той дава благоприятни условия за диверсификация в търговията и преноса на газ. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на XXII Световен петролен конгрес в Истанбул.

Министър-председателят изреди евентуалните източници на синьо гориво за газоразпределителното оборудване, като някои от тях на този стадий са в неопределеното бъдеще.

„ Една от най-големите компании в (черноморския блок) „ Хан Аспарух” са ОМВ, „ Рапсол” и „ Тотал”, а на другото ни находище „ Терес” е компанията „ Шел”. Това ще докара, плюс (използваното и сега находище) „ Галата” – най-малко от три места в Черно море ще довеждаме газ в Европейския хъб „ Балкан”. Плюс газа, който може да пристигна от Румъния, плюс газа, който може да пристигна от Русия, от Азербайджан имаме контрактувани 1 милиарда куб. метра газ”, сподели пред участниците във форума Борисов.

В края на предходната година „ Тотал” оповестиха в собствен доклад, че в „ Хан Аспарух” фактически е открит петрол, само че не показаха какви са количествата и дали започването на рандеман е стопански целесъобразно. През април компанията изиска спомагателна пролонгация, с цел да продължи изследванията си. В началото на годината пък беше спрян състезанието за търсене в блок „ Терес”.

Експерти показват, че дори да бъдат открити съществени количества петрол или газ, добивът от находищата няма по какъв начин да стартира в околните няколко години.

--> Същевременно, Русия на този стадий не разисква с България зареждане на газовия хъб със синьо гориво от „ Газпром”, а няма и изясненост към упоменатите от премиера доставки от Румъния.

Борисов разяснява през днешния ден в Истанбул, че Южният газов кулоар с плановете ТАП и ТАНАП за доставка към Европа през България и Сърбия е на дневен ред и ще работим интензивно за неговото реализиране. „ Не мога да не кажа с оскърбление – България и аз самият бяхме едни от моторите на плана „ Набуко” и „ Набуко – Уест”. Доста огромно финансиране в него се провали”, означи министър председателят.

Той акцентира, че 80% от компресорните станции на Балканите са на наша територия, а също така потенциалът на хранилищата се уголемява.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР