България е експулсирала предстоятеля на руската църква в София архимандрит

...
България е експулсирала предстоятеля на руската църква в София архимандрит
Коментари Харесай

България е изгонила предстоятеля на руската църква в София архимандрит Васиан, твърди Москва

България е експулсирала предстоятеля на съветската черква в София архимандрит Васиан поради " опасност за националната сигурност ". Освен него страната е изгонила още двама чиновници на църквата, заяви съветското посолство в България.

``[Българските власти] сметнаха, че отец Васиан съставлява опасност за националната сигурност ", споделят съветски дипломати, представени от ТАСС, където новината беше обявена за първи път.

Тримата съветски дипломати са били извикани в миграционната работа в четвъртък, където им е било казано, че би трябвало да изоставен рамките на България. Това сподели съветската посланичка в България Елеонора Митрофанова пред ТАСС.

" В същото време те бяха качени в полицейска кола и откарани по домовете си, с цел да могат да си съберат нещата, по-късно ги откараха до църквата и по-късно до границата със Сърбия “, сподели тя.

Руското посолство дефинира дейностите по експулсиране на тримата чиновници като " груби, фрапантни дейности " и изрази отвращение от взетото решение.

Свободна Европа потърси удостоверение за експулсирането на архимандрит Васиан от Министерството на външните работи , само че от там към момента не са дали отговор.

На 17 септември трима съветски дипломати бяха оповестени за личност нон грата от Северна Македония . По информация на македонски медии и на съпредседателя на " Демократична България " Атанас Атанасов един от тях е точно архимандрит Васиан (Змеев).

Информацията за изгонените дипломати беше обявена от съветското външно министерство и съветското посолство в Скопие в петък. Ден по-късно беше доказана и от македонското външно министерство. Официално няма посочени имена.

Информацията, че единият от изгонените е ръководителят на съветското подворие в София архимандрит Васиан беше оповестена в петък от уеб страницата.

Според него „ импровизирано Змеев координира цялата политика на Македонската православна черква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА) във връзка с нейната църковна дипломация през последната година.

Според Атанас Атанасов архимандрит Васиан посещава Северна Македония, " с цел да реализира функционалностите на съветското разузнаване за да се внесе ерес в македонската черква ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР