България е една от най-богатите на история държави в целия

...
България е една от най-богатите на история държави в целия
Коментари Харесай

Недопустимо: Скалното стадо тъне в забрава и разруха!

България е една от най-богатите на история страни в целия свят. За жал доста от откритията ни тънат в давност. Такъв е казусът със Скалното стадо в Сливен.

Скалното стадо е същински естествен феномен в родината ни. Ако не му бъде обърнато внимание, скоро ще загине. Данни за българската находка има единствено в непознати уеб сайтове за археологически находки. Текстът за него е на съветски, което демонстрира, че всичко останали се интересуват повече от нашата история от самите нас.

За образуванието се знае малко. То не се поддържа от никого и до ден сегашен и се разрушава с всеки минал ден както от метеорологичните условия, по този начин и от вандали.

Скалното стадо съставлява куп скотски глави, издялани в канара наоколо до Сливен. Никой не знае кой ги е направил или по кое време. Съдейки по корозията върху каменните глави обаче, най-вероятно са на забележителна възраст.

Археолозите от Регионалния исторически музей в Сливен са снимали обекта, само че не са съумели да дефинират точната възраст на археологическия паметник. Нямат и пояснение какво е било предназначението на античното оборудване.

Скалното стадо се състои от полусферична скална ниша, ръбовете на която са украсени с скотски глави и барелефи, издялани в самата канара /разгледай галерията/. Повечето от главите наподобяват тези на добитък - кози и козирози. На барелефите са изобразени диви и водни животни. Главите образуват един общ скулптурен полукръг. Интересното е, че не всички фигури са направени в един и същи жанр.

Днес археолозите чакат публично умозаключение от специалисти, които ще дефинират дали да се финансира по-мащабно изследване на Каменното стадо. Докато времето минава, някои от главите са отчупени и сложени като декорация и конзола на близка чешма. От организация Сливен молят всеки, който може да помогне неповторимата находка да бъде непокътната, да го направи.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР