България е една от 50-те държави, указващи помощ на Украйна,

...
България е една от 50-те държави, указващи помощ на Украйна,
Коментари Харесай

Запрян Запрянов: Предоставянето на военна помощ на Украйна не прави България участник във войната

България е една от 50-те страни, указващи помощ на Украйна, акцентира някогашният зам.-министър на защитата Запрян Запрянов в предаването " Лице в лице " по БТВ. Той попита, спорейки задочно с  президента Радев, 49 от тези страни страна във войната ли са.

Запрянов разяснява импортираното от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили в Народното събрание предложение България да даде оръжие на Украйна. Той акцентира, че без решение на Народното събрание служебният кабинет не може да направи това. Политическото решение не е на президента, той има право на мнение, само че решението е на Народното събрание.

 

Предоставянето на военна помощ не прави България директен участник в тази война, както не прави Полша, Чехия, Съединени американски щати и доста други страни, бе безапелационен ген. Запрянов.

 

Подпомагането на жертва в спора не е укоримо, уточни той, цитирайки интернационалните документи.

 

" Тезата, че в случай че предоставим оръжие на Украйна, ще се замесим във войната не дава отговор на истината. Всички интернационалните резолюции, документи и спогодби са безапелационни, че даването на помощ на жертва не значи интервенция в спора. Украйна беше нападната и в този момент търпи удари по инфраструктурните обекти. Тя няма по какъв начин да ремонтира и създава сама оръжие. Организация на обединените нации също разгласи, че от Украйна се лишават нелегално територии и тя е в правото си да се пази, което значи, че България може да даде оръжие на Киев. Никой не може да каже по кое време ще свърши тази война, само че колкото повече продължава тя, толкоз повече се оскъпява, има жертви и кръвопролития. За да се стигне до спокойно решение, всички би трябвало да седнат на масата за договаряния и да вземат най-правилните решения ", добави той.

 

Никой не предлага обезоръжаване на българската войска в интерес на Украйна, сподели ген. Запрянов.

 

Можем да дадем оръжие на Украйна, без мирновременните качества на нашата войска да бъдат наранени, само че ще бъдат наранени военновременните качества, сподели той. Според Запрянов можем да се договорим да дадем въоръжение и на негово място с отстъпка да купим ново или да получим.

 

Имаме доста повече танкове, от тези, които имаме в армията. Има остатъци, които може да предоставим безплатно, уточни някогашният зам.-министър на защитата. И добави: " Може да получи на преференциални цени въоръжение и техника. Не споделям, че би трябвало да дадем С-300 или МИГ-29. "

 

Самолетите МиГ-29 би трябвало да бъдат поддържани до идването на новите Ф-16, уточни ген. Запрянов. Според него не трябва да се взима чартърен " промеждутъчен аероплан ". Това е спомагателен разход, който оскъпява поддръжката на авиацията.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !

 

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР