България е член на Шенгенското пространство. Надяваме се да получим

...
България е член на Шенгенското пространство. Надяваме се да получим
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Ние вече сме част от системата за взимане на решение в рамките на Шенген

" България е член на Шенгенското пространство. Надяваме се да получим достъп и до сухопътния Шенген. Ние сме част към този момент от системата за взимане на решение в границите на Шенген и получаваме цялостен достъп до осведомителната система на Шенген, което е извънредно значимо от позиция на сигурността ", съобщи ръководителят на Софийския конгрес за сигурност Йордан Божилов в студиото на Bulgaira ON AIR.
 
По думите му решенията на страните за присъединението ни към Шенген са политически, фактор са и вътрешните процеси, като означи, че нашите съществени сухопътни граници са с страни, които даже не са член на Европейския съюз - Турция, Сърбия, а главният сухопътен поток минава оттова.

" Нашето държавно управление, Министерството на външните работи и Министерството на вътрешните работи трябваше да имат по-добра връзка. Рискове има и един от рисковете е влизането на България в сухопътния Шенген да се проточи доста във времето ", сподели Божилов.
 
" Дъблинското съглашение регламентира по какъв начин се действа с бежанци и търсещи убежища. От тази година влезе в действие нов правилник, който напълно трансформира системата на миграционните и бежанските потоци. Вече включва квотни правила, наложително приемане, за да се облекчат най-много страните, които са на входа на Европейски Съюз, в това число и България. Тази нова система ще ни разреши да използваме доста от европейските средства, с цел да укрепим границите ", разяснява ръководителят на Софийския конгрес за сигурност.

На въпрос допустимо ли е да стопираме каналджийството, той отговори, че могат да се създадат промени в законодателен проект, да се усилят наказванията, защото доста от каналджиите получават единствено условни присъди. Според него има редица законодателни, механически и организационни ограничения, които могат да понижат казуса.

Относно гонката в Стара Загора, при която умря Пламен Пенев, Божилов уточни, че е имало заседание в петък и акцентира, че би трябвало да се даде повече информация за това по какъв начин са задействани силите на Министерство на вътрешните работи и за какво се е стигнало до тази трагична гибел. По думите на Божилов служителите на реда би трябвало да бъдат по-добре подготвени, с цел да знаят по какъв начин да подходят.

" Много е значимо да се има поради, че полицията и службите за сигурност не са репресивни органи и не би трябвало да бъдат. Трябва да заложим на предварителна защита, на разбор, на взимане на решение преди да се стигне до обстановка, която изисква потребление на мощ. Трябва да има явен транспарантен развой, лице, което обезпечено ще стъпи на закона, а не на политическата воля ", съобщи Божилов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР