България да предостави на Украйна неизправни, с отпаднала необходимост или

...
България да предостави на Украйна неизправни, с отпаднала необходимост или
Коментари Харесай

Комисията по отбрана одобри предаването на неизправни ракети на Украйна

България да даде на Украйна неизправни, с отпаднала нужда или наднормативни, портативни зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от друг вид, реши с 11 гласа „ за “, четири „ срещу “ и един „ въздържал се “ парламентарната комисия по защита.

Предложението е част от план за даване на спомагателна военна помощ на Украйна, който беше импортиран по-рано през днешния ден от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната - Демократична България “ и Движение за права и свободи. 

В текста на предлагането се показва да се дефинират непотребните количества въоръжение и техника от нужните за окомплектоване на военновременните формирования и да се приготви предложение за даване на тези въоръжения и техника на Украйна, прецизира Българска телеграфна агенция. Също по този начин да се осъществят договаряния с държавните управления на съдружниците в НАТО за разполагане на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за увеличаване на отбранителните качества на България.

Министерството на защитата да предприеме дейности за присъединение към обединението от страни за създаване на качества на Военновъздушните сили на Украйна за потребление на самолети F-16, в това число за взаимни тренировки и потребление на въздушното пространство на страната, се показва още в текста. Решението позволява и прекосяването през и пребиваването на територията на България за образование и подготовка, на ротационен принцип, на до четири пехотни/механизирани роти годишно, с бройка до 160 души от въоръжените сили на Украйна.

Проектът за решение за даване на военна помощ на Украйна провокира спор по време на съвещанието на комисията. От „ Българска социалистическа партия за България “ и „ Възраждане “ се оповестиха срещу него и сложиха въпроса, за какво се внася през днешния ден, на обед, и какво изисква неотложност.

Министерството на защитата на България се  е трансформирало в Министерство на защитата на Украйна. Ние сме изрично срещу, сподели Николай Дренчев от „ Възраждане “.

Вие наясно ли сте какво оръжие се даде, обърна се Борислав Гуцанов към заместник-министъра на защитата Атанас Запрянов. Наясно съм, че огромна част от сътрудниците не желаят. Вие ни тласкате към действителна подготовка на действителен спор, съобщи той и прикани планът за решение да бъде отдръпнат.

Всичко е неизправно и не можем да ги ремонтираме в България, сподели заместник-министър Запрянов. Той уточни, че към сегашния миг Министерството на защитата има лист на неизправните класове зенитни ракети. Подкрепям решението със съвест, а не поради политически напън или кариера, сподели още той и посочи, че от дълго време се търси решение за неизправните ракети.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР