България бяха открити комари от вида азиатски тигров – Aedes

...
България бяха открити комари от вида азиатски тигров – Aedes
Коментари Харесай

Внимание! Вижте къде у нас има тигрови комари, които може да пренасят вируса зика

България бяха открити комари от типа азиатски тигров – Aedes albopictus. Първият град, в който е открит типът е град Созопол (област Бургас). През идващите години – 2013, 2014 година след получени недоволства от локални жители популации на типа са били открити и в други градове – Благоевград, Монтана, Стара Загора. През 2016 година – към засегнатите градове се включват още Враца, Пловдив. Разпространението продължава през идващите години като досега незасегнати градове остават Велико Търново, Добрич, Плевен и Силистра.
Комарите от този тип се характеризират с висока гъвкавост и резистентност във връзка с изменящите се условия на средата. Яйцата си снасят покрай водоеми; места, в които се задържа вода (стари гуми, саксии, фонтани, басейни, чешми и други).
Често се спекулира с метода му на разпространяване, като се среща неверното мнение, че комарът може да се придвижва посредством вятър, въздушни течение. Основният метод за преместване на типа е при търговия сред обособените страни, като в стоките (напр. гуми, цветя) се задържат яйца и ларви на комара, от които се развиват зрелите типове.
Характерно за типа е, че един път заселил се той се развъжда и развива, приспособявайки се относително бързо към променените условия. В тропическите страни тези комари придвижват причинителите на тресчица Чикунгуня, Денга, дирофилариоза. За разлика от други комари тигровият комар не придвижва Западно-Нилска тресчица.
Тигровите комари имат доста характерна характерност, която ги отличава от останалите и по която може да бъде елементарно друг. Те атакуват най-вече през деня, за разлика от останалите типове, от които ухапванията са най-вече на здрачаване и вечер.
Разпространен е най-вече в селища с надморска височина от 0 до 370-400 метра. Разпространява се както по съседство, по този начин и в самостоятелни една от друга точки – най-често при импорт на ралични артикули.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР