България 2020 - Юпитер и Сатурн близо до нова Витлеемска

...
България 2020 - Юпитер и Сатурн близо до нова Витлеемска
Коментари Харесай

2020 - Юпитер и Сатурн близо до нова „Витлеемска звезда”

България 2020 - Юпитер и Сатурн покрай нова „ Витлеемска звезда ” Дали въобще са виждали хората светеща звезда преди 2000 години на небето, разяснява доктор Никола Петров  Николай Киров 8 януари 2020, 08:58  2020 - Юпитер и Сатурн покрай нова „ Витлеемска звезда ” Източник: iStock/GettyImages
„ Тази година ще има в действителност няколко забавни астрономически явления”, разяснява пред Агенция „ Фокус” доктор Никола Петров, шеф на Национална астрономическа обсерватория „ Рожен”.

„ Още на 10 януари ще има едно отчасти лунно затъмнение. Това е първото лунно затъмнение от четири, които ще се следят тази година”, уточни Петров.

„ В първите месеци от февруари до май ще има супер луни. По време на пълнолуние, луната ще ни наподобява някак по-голяма като размери. Първата такава супер луна ще бъде на 9 февруари. Луната се върти към земята по еклектична орбита и има моменти, в които в нейното най-близко положение до нашата планета Земя е във фаза пълнолуние и тогава се назовава супер луна. А образно наподобява по-ярка и малко по-голяма като забележим диаметър. Ще има четири такива супер луни”, разясни ученият.

Рядко събитие - Меркурий ще премине пред Слънцето

„ На 18 февруари Луната и Марс ще бъдат доста близо една до друга, само че може би във връзка с разпределението очевидно върху небето на планетите за мен персонално най-впечатляващо е това, когато се приближат планетите Юпитер и Сатурн. Най-голямото доближаване на тези две планети ще бъде 14 и 20 юли, само че на 21 декември ще има едно доста впечатляващо доближаване на тези две планети, тъй като очевидно наблюдавайки ги ние от Земята на небето те ще бъдат толкоз близо, че съвсем ще се допират образно. Такова доближаване очевидно на тези две планети за последно се е случвало през 1623 година. Подкрепям една такава концепция като се приказва за Витлеемската звезда. Някои откриватели считат, че точно това се е случило и преди към 2000 години, когато хората са видели ярка звезда при раждането на Христос на небето. Най-вероятно една от тези хрумвания, свързани с тази ярка звезда, е сливането образно на тези две планети Юпитер и Сатурн. Това се случва извънредно рядко, на няколко хиляди години и то не може да се следи от цялата повърхнина на Земята, а единствено от един доста стеснен кулоар с широчина не повече от 50-60 км и дължина от порядъка на 500 км. Една от концепциите, научно подкрепена, какво в действителност и дали въобще са виждали хората светеща звезда преди 2000 години на небето, може би е такова сливане на двете планети върху небосвода. Този път няма в действителност да се препокрият двете планети, само че ще бъдат в действителност доста близо една до друга и ще бъде впечатляващо”, съобщи доктор Никола Петров.

Мистериозните затъмнения, които трансформираха историята

„ В региона на науката като приказваме за сериозните астрономически проучвания и наблюдения, сигурно последните години има една сериозна динамичност в развиването на нови принадлежности на наблюдения, нови галактически апарати, упования свързани с това, какво ще се направи с хрумвания за нови кацания на Луната. Дали и по кое време ще имаме нови телескопи от ново потомство, които чакаме да бъдат пуснати. Говоря общо за други страни, само че България взе участие в този развой. Ние също сме членове на Международния астрономически съюз, ние също имаме своя принос в тези проучвания и не можем да разделяме постоянно проучванията за една или друга страна без значение от това какъв брой тя е стопански мощна. Необходими са доста постоянно и обособени персони, които да имат своите верни хрумвания. Така че това, което чакаме като динамичност в развиване и проучване на астрономията – да и ние сме включени в това и поради това се вълнуваме всички ние за тези нови проучвания в региона на астрономията”, сподели доктор Никола Петров.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР