България – как най-бедната държава в Европейския съюз тайно спаси

...
България – как най-бедната държава в Европейския съюз тайно спаси
Коментари Харесай

„Ди велт“: България – как най-бедната държава в ЕС тайно спаси Украйна


България – по какъв начин най-бедната страна в Европейския съюз скрито избави Украйна. С това заглавие немският всекидневник „ Ди Велт “ разгласява публикация, от която излиза наяве, че страната ни е доставяла оръжия и боеприпаси на Киев още при започване на войната.

Материалът разказва, че до момента в който у нас прокремълските кръгове стопират формалното изпращане на военна помощ за Украйна, тогавашният министър председател Кирил Петков и неговият заместител Асен Василев съумяват да изпратят помощ скрито – посредством поредност от медиатори.

„ Докато Петков се пробва да ориентира страната в по-западна, пронатовска политика, той би трябвало да се бори и с проруските политици, измежду които и съдружните си сътрудници от социалистическата партия – правоприемник на остарялата комунистическа партия. Дори би трябвало да уволни военния си министър, който употребява проруска изразителност за войната в Украйна. Публично, най-малко, Петков изрично отхвърля да изпращаме военна помощ за Украйна “, написа изданието.

Снимка: БГНЕС


Въпреки това Петков и Василев съумяват да обезпечат нужното на Киев предходната пролет.

„ Изчислихме, че към една трета от мунициите, които бяха нужни на украинската войска в ранните стадии на войната, са били доставени от България “, разяснява в този момент Петков пред „ Ди Велт “

Изпратили сме скрито и гориво – дизел, който е модифициран в рафинерия на Черно море, която по това време е принадлежала на съветската компания „ Лукойл “.

„ България се трансформира в един от най-големите експортьори на дизел за Украйна и в някои моменти доставяхме до 40% от нужното за страната им “, споделя Асен Василев пред изданието.

Историята е доказана и от украинска страна. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба разяснява пред „ Ди велт “, че страната му е била в заплаха да остане без боеприпаси още през април на предходната година.

„ Знаехме, че България има огромни количества боеприпаси в складовете си. Президентът Володимир Зеленски ме изпрати персонално да ги осигуря “, споделя Кулеба пред изданието.

„ Кирил Петков сподели извънреден интегритет и постоянно ще му бъда признателен, че употребява всичките си политически познания да открие решение “, споделя Кулеба.

Снимка: Ройтерс


Сделките за оръжие

Тогавашният министър председател Петков дал позволение на медиатори да изнасят нужното не непосредствено за Украйна, а за компании в чужбина.

„ Частната ни военна промишленост работеше с цялостна пара “, споделя Петков. Той напомня фрагментите от април, на които видяхме огромен украински аероплан да излетява от Ленище София. „ Той беше претрупан догоре “, споделя Петков.

Петков и Василев се постарали също да останат отворени пътищата за камиони през Румъния и Унгария.

Според информацията на „ Ди Велт “ доставките били платени от Съединените щати и Англия.

През юни месец „ котката излиза от торбата “ и, който подава оставка поради политически скандал, декларира в медиите, че страната е изнесла стока на стойност 2 милиарда евро от началото на войната.

Снимка: bTV


Дизел покупко-продажбите

Още по-тайно, страната ни е доставила дизелово гориво на Украйна.

На среща на международната банка във Вашингтон напролет на 2022 година Асен Василев схваща, че запасите от гориво на Киев понижават застрашително. Тогава той предизвиква „ Лукойл “ в България да изнася горивото, което е допълнително, към Украйна.

„ Предложението е признато задушевно, защото чиновниците на компанията също били срещу войната на Путин. България има потребност от към половината от създаваното гориво в рафинерията покрай Бургас. Всичко останало било изнесено за Украйна “, написа „ Ди велт “.

Киев удостоверява и тази част на историята.

Москва отвръща на удара

Кремъл бързо схваща за големите старания на България да помогне на Украйна, въпреки и в загадка.

В началото на май Москва бомбардира страната ни с хакерски атаки, твърди Петков пред изданието. Те са ориентирани към електропреносната мрежа, пощите и даже системата на пенсиите.

Относно рухването на държавното управление на Петков, изданието показва, че „ съветските кръгове помогнали това да се случи “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР