Българите във Великобритания няма да могат да гласуват на евроизборите,

...
Българите във Великобритания няма да могат да гласуват на евроизборите,
Коментари Харесай

Заради Брекзит: Неочаквана секира удря всички българи, живеещи на Острова!

Българите във Англия няма да могат да гласоподават на евроизборите, в случай че Брекзит се случи на 29 март. Това се показва в петиция до премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и омбудсмана Мая Манолова, подписана от 150 българи, взели участие в секционни изборни комисии в чужбина.
``
реклама

След излизането на Обединеното кралство от Съюза там няма да има законова опция за изборни секции отвън дипломатическите представителства, а българската диаспора е над 100 хиляди души, сподели координаторът на доброволческата мрежа за изборни секции в чужбина Димитър Иванов, представен от Дарик.

Сънародниците ни не биха могли да гласоподават и в България или друга държава-членка, защото няма да са изпълнили изискването да са живели там минимум три месеца преди изборите, добави той.

" След Брекзит българите във Англия може да се окажат блокирани да упражнят конституционното си право на глас ", уточни Димитър Иванов и добави: " Става въпрос за член 350 от Изборния кодекс, който визира всички български жители, които живеят отвън Европейски Съюз и към датата на съответните избори последните три месеца не са били в страна от Европейски Съюз. Досега този проблем го усещаха най-вече живеещите в Съединени американски щати, Канада, Турция, Швейцария и Норвегия, само че не щеш ли в този момент се засегна относително огромна българска диаспора - 100 000 души, които живеят във Англия. При изискване че има догадка да се случи Брекзит към края на март, към датата на изборите те няма да имат тези три месеца уседналост и ще бъдат изключени от опцията да упражнят правото си на глас ".
 
" Европейският съюз прикани страните членки да дадат опция на жителите си да вземат участие в евроизборите, без значение къде живеят и от какъв брой време, а България е една от дребното страни, които не го вършат ", сподели още Димитър Иванов.
 
Той добави, че в петицията си оферират изборните правила, които важат за страните членки, да се приложат и за страните от Европейската асоциация за свободна търговия, към която принадлежат страни като Швейцария, Норвегия и Англия.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР