Българите с високи доходи предпочитат да живеят в елитните столични

...
Българите с високи доходи предпочитат да живеят в елитните столични
Коментари Харесай

Къде искат да живеят българите с високи доходи?

Българите с високи приходи избират да живеят в елитните столични квартали " Иван Вазов ", " Лозенец " и " Докторски монумент ". Тези със междинни приходи избират южните квартали на столицата, като " Младост ", до момента в който крайните квартали остават желани от жителите, които не разполагат с непотребни средства. Това излиза наяве от думите на кредитния съветник Тихомир Тошев.

Средните цени на жилищата в горепосочените елитни квартали се характеризират с осезаемо по-високи равнища по отношение на целия останал заможен пазар в страната. Ако желаете двустайно или тристайно жилище в " Лозенец ", ще би трябвало да извадите приблизително 215 000 евро или по 2006 евро на кв/м, сочи информация в imot.bg. Имотите с 2 или 3 спални край Докторската градина в София вървят приблизително по 280 000 евро или по 2951 евро на кв/м. Средно по 230 хиляди евро пък се търгуват двустайните и тристайните жилища в кв. " Иван Вазов " или по 2181 евро на кв/м. За съпоставяне, междинната цена на двустайните и тристайните жилища във всички елементи на кв. " Младост " доближава 124 000 евро или по 1321 евро на кв/м.

Трябва да се означи, че това са цените сложени на парцели оповестени за продажба, които постоянно не подхождат на действителната стойност, на която се подписват покупко-продажбите.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Пазарът на недвижими парцели в България продължава да пораства с...

, защото цели 40% от ипотеките теглени от началото на годината са точно за нов дом в столицата, показва Тихомир Тошев, представен от в. " Монитор ". Приблизително 15% от жилищните заеми са във Варна, 8.5% са в Пловдив, а 7.5% - в Бургас. Останалите градове в страната са виновни за 30% от ипотеките у нас. Средната сума по ипотечните заеми доближава 115 000 лв. или 58 700 евро, разкрива Тошев, добавяйки, че сумата регистрира лек растеж по отношение на предишни интервали.

" Това демонстрира, че има деен пазар на ипотечно кредитиране в цялата страна. Освен това ползата продължава да се резервира към сегмента на тристайните жилища, които са водещи и са най-търсените жилища ", споделя специалистът.

Когато приказваме единствено за тристайни жилища, междинната цена в " Лозенец " доближава 242 000 евро или 2 027 евро на кв/м. В " Иван Вазов " междинната стойност възлиза на 262 000 евро или по 2142 евро на кв/м, до момента в който в " Докторски монумент " междинните стойности са 344 000 евро или по 2921 евро кв/м. За съпоставяне, във всички елементи на кв. " Младост " междинната цена за тристайно жилище възлиза на 145 000 евро или 1293 евро на кв/м.

В Пловдив се следи тревожна наклонност на пазара, излиза наяве от думите на шефа на организация за парцели Александър Ушев. В резултат на спада на туризма през последната година, доста хора закупили парцели за отдаване чартърен, в този момент се пробват да ги продадат, показва специалистът, представен от Нова телевизия. По думите му, туристическият поток е намалял с цели 78%, което е пресякло бизнеса за отдаване чартърен посредством платформите за краткосрочно настаняване.

" Всъщност този отрасъл сега не действа. Ние нямаме туристи в Пловдив. 2018 година за подготовката, през 2019 година беше Европейска столица на културата и по-късно работеше добре, само че по-късно секна внезапно ", прибавя Ушев. Средната цена на парцелите в центъра на Пловдив възлизат на 71 000 евро или по 936 евро на кв/м, демонстрира информация в имотния уебсайт.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР