Българите, обвинени в шпионаж във Великобритания, са събирали информация за

...
Българите, обвинени в шпионаж във Великобритания, са събирали информация за
Коментари Харесай

Журналист разкри какво са вършили българите шпиони на Острова

Българите, упрекнати в шпионаж във Англия, са събирали информация за обекти и хора, съответно посочени от Русия. Това заяви пред Българска национална телевизия кореспондентът на БНР Веселин Паунов.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Ваня Габерова и Иван Стоянов не са се явили персонално в съда през днешния ден, а са били включени посредством видеовръзка в съда, където са им предявени обвиняванията. Те са разпределени в четири пандиза, посочи Паунов.
-->
" Мярката им за задържане не се трансформира. На процедура се споделя, че е невероятно те да бъдат пуснати под гаранция, тъй като се считат за прекомерно рискови и поради сериозността на това, което са направили има безпокойство, че те могат да се опитат да избягат ", сподели журналистът.

Второто дело е планувано за 13 октомври и ще се организира в различен съд. Тогава се чака да бъдат изнесени по-конкретни данни към обвиняването.

Веселин Паунов напомни, че Бисер Джамбазов, Катрин Иванова и Орлин Русев бяха упрекнати още през февруари, когато са били задържани за владеене на подправени документи за идентичност.

" Така че настоящето обвиняване публично е против цялата група от пет души, която е считана от обвиняването за шпионска клетка, работила в интерес на Русия. Орлин Русев се счита за мозъка на групата ", сподели журналистът.

За щаб квартира се счита къща за посетители в града, където е обитавал Русев. Към момента къщата е затворена.

" Говори се, че петимата са събирали информация и са следили обекти и хора съответно посочени от Русия, загатва се и опция за похищение на хора - всичко това е казано с доста условности и няма нищо съответно към този миг ", изясни Паунов.

Той съобщи, че по принцип такива случаи се вземат решение посредством изгонване на обвинените в шпионаж задгранични жители, само че този път обаче е заведено правосъдно дело. Експертите изясняват това точно с обстоятелството, че връзките сред Русия и Англия внезапно са се влошили след започването на войната в Украйна, което се е отразило и на правосъдните процедури.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР