Българите не инвестират, масово не спестяват и не мислят дългосрочно

...
Българите не инвестират, масово не спестяват и не мислят дългосрочно
Коментари Харесай

Проучване: 84% от българите живеят от заплата до заплата

Българите не влагат, всеобщо не икономисват и не мислят дълготрайно за финансовото си успокоение и възстановяване на живот. Разчитат на живот от заплата до заплата и/или пенсия и не се грижат за повишението на стандарта си. Това са изводите от национално представително социологическо изследване на " Тренд " по поръчка на Finance Academy.

Изследването демонстрира, че България е на едно от последните места по хора, които влагат. 90% от българите не влагат, а единствено 7 на 100 влагат при приблизително 24% за Европейски Съюз.

Близо три четвърти от българите не икономисват пари (73%) против единствено 22%, които икономисват. 84% от сънародниците ни разчитат единствено на приходи от заплата и/или пенсия. Само 7% имат вяра, че повишение на налозите ще увеличи качеството им на живот.

Близо една трета от българите правят оценка персоналния си стандарт на живот като по-скоро невисок (29%), малко над половината българи го дефинират за междинен (52%). Едва 4% от хората у нас имат вяра, че имат по-скоро висок стандарт на живот

Само 16% от българите биха употребявали електронни пари вместо печатни. Повече от половината българи не употребяват онлайн банкиране (55%).

39% от сънародниците ни чакат животът им да остане същия и през 2024 година, до момента в който 32 на 100 са по-скоро оптимисти и чакат повишение на стандарта си на живот.

Проучването е първото по рода си за страната ни и разкрива любопитни данни и трендове по отношение на стандарта на живот у нас и метода, по който българските жители ръководят своите приходи. Интервюирани са 1008 лица на възраст над 18 години с директно полустандартизирано изявление “лице в лице ”. Изследването е извършено в интервала 1-12 декември 2023 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР