“Българите не гласуваха най-вече за старото.“ – каза в предаването

...
“Българите не гласуваха най-вече за старото.“ – каза в предаването
Коментари Харесай

Димитър Събев: Българите отчаяно търсят нещо ново и различно



“Българите не гласоподаваха най-много за остарялото. “ – сподели в предаването “Нашият ден “ на БНР икономистът и публицист Димитър Събев .

Има един много нелицеприятен коментар, с който не мога да се съглася. Това, че “българите непрекъснато търсели избавител “. Това не е по този начин.

Българите отхвърлят остарялото. В тази политическа система, в която сме, единственият метод, по който можем да изразим желанието си  е да не гласуваме за едни или за други. От 2001 година българите не гласоподават за тези, които са били преди този момент.

Те не гласоподаваха за държавното управление на Костов и неговите промени, не гласоподаваха за “Тройната коалиция “, не гласоподаваха за Бойко Борисов през 2021 година Не можем да кажем, че българите търсят спасители. Те търсят нещо ново и друго .

Мисля, че българите направиха една сериозна крачка напред. Хората се измориха от избори и от политика. Искаме нещо обикновено, преситихме се от политика. Това приказва огромният % негласували.

Политиката в едно демократично общество би трябвало да бъде декор, а не лайтмотив на нещата, които вършим. Твърде се политизирахме като общество. Искрено се надявам да се сбъдне сентенцията, че най-хубавото държавно управление е това, което виждаме минимум.

Ние сме се затворили с интернет и обществените мрежи, така наречен “балони “. Получаваме единствено информацията, която харесваме, дистанцираме се от тази, която опонира на нашите убеждения.

Политическа партия поведе в резултата- за какво?


Личният контакт и визитата по места в някакъв смисъл е доста значим в този цифров, все по-малко личен свят. Една нова партия излезе на чело, която сигурно е нямала опция да посети, както ГЕРБ и Българска социалистическа партия имат опция да отидат по места, имат структури и клубове на партиите си и да държат речи.

Лично правя оценка нещата, като едно буйно предпочитание на българския гласоподавател за нормализация. Намирам това за една всеобща демонстрация на рядко срещана групова просветеност.

Българинът желае в действителност нещо ново и обезверено го търси. Хората първо видяха опция за разкъсване със остарялото в партията на Слави, само че видяха, че той е обезсърчителен. Люшнаха се в другата посока – да забележим.

Чуйте Димитър Събев в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР