Българите навън милеят за България, но и България милее за

...
Българите навън милеят за България, но и България милее за
Коментари Харесай

Щастливи ли са българите, които живеят във френския курорт Сен Тропе?

Българите на открито милеят за България, само че и България милее за тях. В целия Европейския съюз страната ни отбелязва максимален спад по брой на популацията, демонстрират данни на " Евростат ". За 10 години нацията ни се е “стопила " с близо 850 хиляди души. Отрицателен натурален приръст, само че освен. Почти 350 000 от тях са напуснали страната, с цел да потърсят по-добър живот зад граница.

Макар Франция да не е първия избор на сънародниците ни, доста българи са избрали слънцето и лазурните крайбрежия на Френската Ривиера. Милиони българи са избрали да градят бъдещето си отвън България. У нас постоянно ги назоваваме дезертьори, а множеството от тях копнеят за родината. Други пък са безапелационни, че противоположен път към България няма.

Край Сен Тропе живеят доста наши сънародници. Голяма част от тях, родом от Силистра, региона изгубила съвсем 20% от хората си, за последните 10 години. Срещаме се с Пламенка, която назовават “кметицата ". Баш майсторът Христофор работи в строителството, а Алберта предсказва бъдещето и се хвали, че с изключение на българи я търсят и доста чужденци.

" Аз съм кралицата на пържените картофи на Празника на кестените. Това са две поредни недели, последните на месец октомври. Аз съм на картофите, моят мъж е на бара, синът ми продава кестени, а щерка ни скоро ще пристигна и тя. Това са към този момент 10 години. При нас е 2 евро, само че тъй като сме доброволци, работим за празниците на селото.14 евро е най-ниската цена, която можем да намерим в Сен Тропе и това за към десетина картофа. Като работих в един хотел, за 14 евро слагахме 12 картофчета ", сподели пред NOVA Пламенка.

" На 23 км през баира сме от Сен Тропе. Нищо не желая да споделям за Сен Тропе но кръгла нула, а в песните на Азис е хубаво на Сен Тропе, другояче върви да видиш. Всичко е частно. Няма плажове, единствено камънак, къде е нашето Черноморие ", споделя Христофор и добави: " Когато аз пристигнах тук, 2007 година, българите се брояхме на пръсти. В момента сме над 150 индивида българи единствено в това село ".

" Но аз не желая да пребивавам тука, желая да се прибера в България и да работя там, само че откакто не мога да устоявам фамилията си. Как да остана там? ", пита той.

На празника на кестените край Сен Тропе срещаме и Алберта. Избира френското средиземноморие преди 22 години, с цел да последва мъжа си – политически бежанец, който напуща България още през 1986 г. В Сен Тропе търновката изкарва прехраната си като медиум, прави свещи, а до скоро се грижи и за къщите на богатите в известното село. Между предсказанията и восъка си приказваме и за хората с доста пари.

" Медиум съм. Разликата е огромна. Виждам, слушам, споделям. Комуникирам с ангелите и работя с тях енергийно, за някои това ще бъде доста забавно, ще кажат тая напълно се е побъркала, само че е по този начин. Така съм пристигнала. Така съм се родила, по тази причина съм пристигнала ", посочи Алберта. 

Тя споделя, че първо още през октомври 2019 г е планувала COVID-19. 

" Даде ми се. Бяхме в България. Говорихме на масата с майката ми, имаше един дух, от умрелите, който беше пристигнал споделям с тях. Каза ми да кажа на майка ми доста да внимава от началото на декември, тъй като ще има огромна зараза ", каза тя. 

Докато с Алберта нищим международните рецесии и спорове, които съгласно търновката няма да спрат, удовлетворена от предсказанията ѝ французойка ни прекъсва.

" По принцип съм доста ухилен човек, който не споделя, само че преди 2 години Алберта беше първата, която ми сподели, че зад усмивката си укривам доста горест. Видя сълзи в очите ми и беше права. Не можеш да я излъжеш. Тогава я питах за детето ми, което беше болно – сподели ми какво му има и че всичко ще е наред. По-късно и докторите потвърдиха диагнозата. Предрече, че ще се разделим с мъжа ми, което също се случи, само че в този момент съм спокойна и щастлива ", показва французойката.  

Христофор споделя, че не съжалява за всички тези години. 

" Струва си. Заради децата си коства. Радвам се като ги виждам да се издигат. Ето синът ми учи в най-елитното учебно заведение в София. Можех да го пратя и в Париж, само че желая да се изучи в България, като се надявам да остане в България ", допълни Христофор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР