Българинът Юлиян Анастасов ръководи изработката на най-големите лодки в гребния

...
Българинът Юлиян Анастасов ръководи изработката на най-големите лодки в гребния
Коментари Харесай

Българин прави едни от най-добрите лодки в света

Българинът Юлиян Анастасов управлява направата на най-големите лодки в гребния спорт - осморките в една от най-елитните лодкостроителници в света " Емпахер ".

Анастасов се грижи и за поддръжката на лодките по време на огромни интернационалните надпревари, като Световната купа по гребане в Пловдив. Той докара у нас и най-новия скиф за българския народен тим, който ще бъде употребен от Кристиан Василев. Юлиян Анастасов съобщи, че към 1/4 от лодките, които се състезават в Пловдив, са направени от него и немската компания, за която работи. " Лично аз и няколко сътрудници сме майсторили женските осморки на Съединени американски щати и Чехия за това съревнование ", описа Анастасов.

Когато е на седем години той напуща България и се реалокира да живее в някогашната Германска демократична република. " Майка ми е от Магдебург и дружно с татко ми тръгнахме от Ямбол, с цел да живеем при нея ", спомня си Анастасов. Българинът учи в занаятчийско учебно заведение и става дърводелец. След шестмесечна специализация по лодкостроене и корабостроене в пристанищния град Любек стартира да работи в фамилната компания за лодки " Емпахер ". " Когато сътворяваме нова лодка деликатно чувам условията и рекомендациите на гребеца, който ще тренира и ще се състезава с нея. Правя лодката тъкмо за избран гребец и за избран тим ", изяснява експертът.

След дългите пътувания сред надпреварите лодките се нуждаят от фини настройки, с цел да служат на спортистите. Тази настройка за съревнование нормално се прави от гребците и треньорите, само че хората на Анастасов в никакъв случай не отхвърлят техническа помощ. “По-сложно е, когато би трябвало бързо да се направи някакъв ремонт. Понякога се чупи носът на лодката, различен път има дупка в корпуса от плаващ във водата предмет. Случва се да се отчупи перцето на руля или да се наранят греблата. Тогава е значимо бързо да изправим повредата. Но е значимо и качеството на лодката да се резервира ", изяснява Анастасов.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР