Българинът вижда корупцията и от една страна се възмущава, но

...
Българинът вижда корупцията и от една страна се възмущава, но
Коментари Харесай

Проф. Александър Малинов: Борбата с корупцията започва от превенцията

Българинът вижда корупцията и от една страна се възмущава, само че въпреки това стартира да търси метод да се приспособява към това нещо. Когато желаеме да ограничим злоупотребата с власт за придобиване на някакви облаги, решението е оптималната бистрота и отчетност на всички хора, които имат достъп до власт. Но тъкмо тук тази система за обществена отчетност не работи. Появява се информация, само че тази информация не води до нищо. Това съобщи в предаването " Нещо повече " политологът и социолог проф. Александър Малинов .

Не бива да се подценява превеницята, тъй като тя е точно тази обща политическа, икономическа и осведомителна рамка и среда, която кара властимащите да бъдат нащрек да се замислят, че не са недосаегами, че на са отвън обсега на обществото.

Защо политиците не създадат един компромис, в това число като жест към обществото, - да вземем за пример да решат, че управлението на антикорупционния орган ще се избира от Народното събрание, само че ще се избира с 2/3 болшинство. Този индикатор на благосклонност от страна на политиците е значим.

Александър Кашъмов , който ръководи правния екип на Програма " Достъп до информация ", съобщи:

Отговорът на въпроса " Какво може да се направи " се крие в един добър разбор на проблемите на сегашното. В никакъв случай не би трябвало да се подценява системата за предварителна защита на корупцията, тъй като до принуда се стига тогава когато всички други средства са изчерпани. Само че в случай че се окаже, че нищо не е направено на входа, с цел да се понижат опциите за корупцията, тогава е изцяло естествено, че поркуратура и съдът няма да се оправят с един огромен борй корупционни закононарушения. Тоест една страна се бори същински с корупцията, когато стартира първоначално да основава първите съществени спънки за това да има корупция.

Според Александър Кашъмов разискването на казуса с корупцията е извънредно комплицирано:

Някак се основава възприятието, че няма изясненост. Това е огромният проблем - ще се сътвори едно огромно очакване в един нов закон, по-късно ще чакаме 3-4 години той да проработи, а да може след 5-6 да се окаже, че не работи.

Когато искаш да направиш една работеща система, ти запълваш пробойните. Строенето на къщата от нулата е доста сложна задача и би трябвало да се добре квалифициран да го направиш. Аз не виждам тази готовност, нито някой да преглежда опцията да бъдат усъвършенствани сегашните закони и институции.

Целия диалог с проф. Александър Малинов и Александър Кашъмов чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР