Българинът спестява, но не инвестира, това показва проучване на MoitePari.bg,

...
Българинът спестява, но не инвестира, това показва проучване на MoitePari.bg,
Коментари Харесай

Масовият потребител спестява, но не инвестира

Българинът икономисва, само че не влага, това демонстрира изследване на MoitePari.bg, извършено измежду близо 1100 консуматори на портала, с цел да открият настройките по отношение на навиците за икономисване и вложение.
Банковият депозит остава най-популярната форма за икономисване. Малко над половината от интервюираните, които разполагат със спестени пари ги държат под формата на банков депозит или влог. На последващо място със 17% се подреждат спомагателното непринудено пенсионно обезпечаване и спестовната застраховка с 15%. Едва 7% декларират, че не разполагат със спестени средства, само че все пак влагат.
Отличителна линия на българина е неговата спестовност. Това демонстрират и данните от изследването. Общо 60% от далите отговор на въпроса дали им остават спестени средства декларират, че заделят всеки месец (37%) и разполагат към този момент със свободни спестявания (23%). Това значи, че преобладаващата част от интервюираните участници разполагат със свободен капитал и имат опция да влагат. Онези, които по една или друга причина не икономисват, са общо 39%.
Резултатите на изследването ясно демонстрират позитивното отношението на интервюираните към вложенията като преобладаващата част декларират, че имат интерес към тях, като 23% освен, че се интересуват, само че и имат намерение да влагат в бъдеще.Сред главните спънки за вложение пък се открояват неналичието на капитал (29%), както и незадоволително знания (22%). Имащите негативно отношение към вложенията декларират, че нямат свободен капитал, а също по този начин и, че не желаят да поемат опасности.
Предпочитан тип инвестиция си остава влагането на капитал в неподвижен парцел или земя. Донякъде това се дължи на събитието, че този вид вложение е добре познато, както и на пазарната обстановка сега - покачващи се цени на имотите/наемите.
Резултатите от изследването демонстрират, че огромна част от интервюираните са оптимистично настроени по отношение на финансовото си положение (73%). Те, от своя страна, се разделят на 2 групи с равно процентно съответствие - на такива, които са удовлетворени от финансовото си положение и чакат то да остане същото или да се усъвършенства, и такива, които не са удовлетворени, само че чакат възстановяване.
Проучването демонстрира още, че липсва дълготраен небосвод при обмисляне на финансите. С максимален дял са тези, които вършат проекти до 1 година напред във времето (32%). Почти толкоз са и тези, които възнамеряват финансите си за интервал от няколко години (30%). Само 13% декларират, че имат дълготрайна визия при планирането на техните финанси. Притеснителен е и високият дял на тези, които не подхващат никакви дейности, свързани с обмисляне на финансите си (25%).
Основен претекст, който кара интервюираните да влагат, е търсене на нови способи за набиране на спомагателни приходи (45%). На второ място с 23 % се подрежда ниската рента по банковите депозити. Желанието да бъде експериментирано със спестяванията е претекст за 15% от интервюираните, които влагат.
Относно периодичността на вложение, близо 70% избират да влагат средства на месечна база. Останалите дават отговор, че избират друга тактика от откритата честота на месечна база.
Основен претекст, който кара интервюираните да влагат, е търсене на нови способи за набиране на спомагателни приходи (45%). Неслучайно главното предписание на Уорън Бъфет за ръководство на парите гласи: „ Никога не разчитайте единствено на един източник на приходи! “.
На база получените резултати MoitePari.bg, започва осведомително просветителна акция за вложенията, подкрепена от Peer to peer платформата Iuvo. Инициативата цели да се обърне внимание на потребителите за изгодите от вложенията, като опция за набиране на нови благоприятни условия за спомагателен приход и да се показват на потребителите различни вложения, като peer to peer платформите и други, относително нови артикули на българския пазар.
Според данните от изследването Peer-tо-peer платформите към момента не са добре познати на потребителите, като близо 60% от интервюираните не познават тази опция за вложение. 38% от осведомените с тях декларират, че не са ги употребявали. Основните аргументи, които показват са: неналичието на средства и неналичието на доверие. За едвам 4% от интервюираните точно тези платформи са метод за обезпечаване на спомагателни приходи.
Недоброто познаване на peer-to-peer платформите предопределя мнението за предстоящата рентабилност като близо половината дали отговор,заявяват, че не знаят каква рентабилност може да се чака от тях. Все отново упованията за възвръщаемостта от тази новаторска форма за вложение са позитивни. Общо 39% дават отговор, че чакат доходността да е позитивна. Едва 7% декларират, че няма да бъде осъществена никаква рентабилност, а съгласно 5% доходността ще бъде негативна. Според данни от Iuvo историческа междинна рентабилност на платформата за 2017г. е 8,9%.
60% от далите отговор на въпроса дали считат, че платформите за peer-to-peer вложение могат да подсигуряват рентабилност декларират, че няма инвестиция с обезпечена рентабилност. Други 31% пък дават отговор с „ не “. Едва 11% са склонни да имат вяра, че тези платформи могат да подсигуряват приемането на рентабилност. Според данни от Iuvo всички заеми, които са свободни за инвестиция са с 100% гаранция за назад изкупуване, която задължава кредитния оригинатор да изкупи от вложителя назад всеки заем, който в границите на 60 дни не бъде изплатен. Тази опция обезпечава спомагателна сигурност на вложените средства в Iuvo.В края на месец април започва акцията на уеб страницата на MoitePari.bg в секцията Спестявания и Инвестиции в особено обособена графа „ Peer to Peer Инвестиране “. В нея ще бъдат оповестени поредност от публикации за различните вложения с учебен темперамент. Те ще дадат на потребителите потребна информация за опциите, които дават Peer to Peer платформите, спецификите при тяхното потребление, както и потребни препоръки за тънкостите при този тип инвестиция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР