Българинът непрекъснато се пита на кого точно служи сложната ни

...
Българинът непрекъснато се пита на кого точно служи сложната ни
Коментари Харесай

На кого служи сложната ни здравна система?

Българинът непрестанно се пита на кого тъкмо служи комплицираната ни здравна система – на българите, на лекарите или на бизнеса на лечебните заведения.

За страдание в последните години вместо да си правят работата, се следи един гнет над пациентите. Особено нашумя казусът от последните дни, в който здравно обезпечен мъж, затиснат от дърво в Пловдив, трябваше да заплати близо 5000 лева за две интервенции.

67-годишният мъж се движи по тротоара на ул. “Петър Шилев ” в регион “Северен ”, когато върху него пада огромно дърво и го затиска. В следствие идва спешна помощ и го изважда. По време на случая са наранени и двата му крайници.

„ Това е покруса. Най-бедната страна в Европа санкционира своите жители да заплащат най-вече, когато са заболели. 50% от общите разноски са от джоба на пациента. “ Това сподели по NOVA някогашният министър на опазването на здравето доктор Мими Виткова.

„ Въпросът за какво здравноосигурените лица доплащат хиляди за незабавна интервенция да го отправим най-накрая към ръководещите. Шумим за надценката на питателните артикули, а за това – не. Абсолютно безгрижие от страна на страната ”, акцентира доктор Виткова.

Българското опазване на здравето е може би вторият главен проблем в страната ни след правосъдната система. Години наред всички знаят че са нужни промени, само че никой не ги подхваща. Дефицитът на медицински експерти, приключването на фрагменти в чужбина, неравномерното финансиране на лечебните заведения, превръщането им в търговски сдружения, пренатоварването на личния състав и пониженото качество на лекуване са единствено част от общия проблем. А от него страда само пациентът – българският жител, който макар че внася здравни осигуровки, е заставен да си заплаща в допълнение, да чака часове по опашки и да търпи неприятно и снизходително отношение от експертите.

Крайно време е и болничните бизнес управления, и лекарите, да схванат, че те служат на пациента, от чиито налози получават заплатите си. Така, както министърът на опазването на здравето е зависещ на българския поданик. Така, както служителят на реда служи на българския жител.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР