Българинът най-често тегли потребителски заем за ремонт и обединяване на

...
Българинът най-често тегли потребителски заем за ремонт и обединяване на
Коментари Харесай

Теглим заеми за ремонт и обединяване на борчовете

Българинът най-често тегли потребителски заем за ремонт и сливане на отговорностите. През последните шест месеца междинната сума на заявките за потребителски заем се увеличи с 16%. Расте и делът на онлайн молбите, подадени към БНП Париба Лични Финанси, като при тях растежът е със 7,2% и доближават дял от 41%.

Това демонстрира новото издание на обзора „ Потребителският заем на българина “, квалифицирано от БНП Париба Лични Финанси. Той се издава два пъти годишно – напролет и есента. Неговата цел е да даде информация за потребителското кредитиране в България, основана на представителна извадка от запитванията за заем, получени от компанията. Обзорът може да се смята за индикативен за българския пазар, защото през последните 18 години БНП Париба Лични Финанси е водеща компания на пазара на потребителско кредитиране с портфолио от над 1,5 милиона клиенти.

В интервала ноември 2018-май 2019 година най-високата междинна сума на заявките за потребителски заем, подадени към БНП Париба Лични Финанси, беше за сливане на отговорности – 8 671 лв.. Интересът към тези заеми пораства непрекъснато и делът им доближи 31% от молбите. Така за първи път обединяването на отговорности настига безспорния водач от всички предходни издания – заемът за ремонт на дома, който е с дял от към 31.5%.

Все по-големият интерес към заемите за сливане на отговорности потвърждава, че финансовата просветеност на хората се покачва и, че те са подготвени да употребяват новаторски финансови решения, които им пестят време и пари. Например, в случай че клиентът има потребителски заеми и е купил 2-3 артикули на погашение, ще би трябвало да заплаща 3 вноски към 3 финансови институции на разнообразни дати и за всяка от тях се дължи такса. Освен това, тези три заема са подписани при разнообразни условия, което затруднява ръководството на персоналния бюджет. С обединяването на отговорности хората могат да покрият всички свои предходни заеми със единствено един заем към една финансова институция. Обикновено това става и при по-добри условия спрямо интервала, когато заемите са били контрактувани. Друго преимущество е, че клиентът заплаща единствено една вноска, което значи и единствено една такса за превод.

Данните на БНП Париба Лични Финанси демонстрират, че за заеми за сливане на отговорности аплайват и хора, които безпроблемно обслужват заемите си. Максималният размер е 80 000 лв., а интервалът на погашение до 96 месеца.

75% от заявките са за ремонт, сливане на отговорности и покупка на кола

Българите най-често аплайват за потребителски заеми за ремонт на дома, сливане на отговорности и покупка на използван автомобил. Тези планове образуват 74,82% от молбите, получени от БНП Париба Лични Финанси в интервала ноември 2018-май 2019 година Сред топ 10 на плановете са и пари в брой, лекуване, ремонт на автомобил, фамилни тържества и обучение. 

Новото издание на обзора „ Потребителският заем на българина “ демонстрира, че в интервала ноември 2018 г.-май 2019 година хората аплайваха за заеми с по-висока междинна сума. Повишението на годишна база е 16% до 6 633 лв.. Година по-рано междинният размер на молбите беше 5 700 лв..

Това е и още един знак за нарасналата податливост на българите към ползване, както сподели и изследването Обсерватория, извършено от BNP Paribas Personal Finance. В него 67% от българите заявяват, че през 2019 година ще харчат повече за свободното си време и пътувания. 60% от участниците декларират, че желаят да си купят готварска печка, ледник или пералня. 52% от българите са заявили, че възнамеряват да обновят жилищата си.

Най огромно покачване се регистрира при заемите за покупка на мебели – 20%, от 3 819 до 4 567 лв.. На второ място по този индикатор са заемите за сливане на задължения  – нарастват с 19% до 8 671 лв.. На трето място се подреждат търсените суми на заемите за пътешестване и свободно време – те порастват с 18% до 3 613. Това е позитивен знак за положението на пазара на потребителско кредитиране у нас, защото демонстрира, че хората се усещат уверени да употребяват потребителските заеми както за осъществяване на по-големи проекти, по този начин и за повишение на стандарта си на живот.

Делът на онлайн заявките набъбна със 7,2% до 41%

Наблюдава се непрекъснато висок интерес и към различните канали за кандидатстване. В интервала ноември 2018 г.-май 2019 година 41% от заявките за потребителски заеми от БНП Париба Лични Финанси бяха подадени онлайн. Това е растеж от 7,2% на годишна база.

Въпреки тази наклонност, опитът на компанията демонстрира, че когато аплайват за по-голямо финансиране, хората избират да се срещнат „ лице в лице “ с кредитния съветник.

Купуваме мотори, кемпери и АТВ-та с потребителски заем

БНП Париба Лични Финанси уголемява обсега на профилирания си Автокредит 3+ и финансира покупката на транспортни средства за свободното време. От в този момент нататък, с този артикул компанията финансира освен покупката на използвани коли, само че и на мотоциклети, скутери – електрически или с мотор, кемпери, каравани или АТВ-та.

Очаква се това да „ изстреля “ развиването на пазара на транспортни средства за свободното време, защото хората ще имат достъп до комфортни финансови решения за финансиране на своите занимания. 

Основните преимущества, спрямо лизинговите схеми, са че клиентът незабавно става притежател на транспортното средство и, че може самичък да избере застрахователната компания. Освен това, не се изисква първична вноска, процедурата за кандидатстване е бърза и комфортна като парите се превеждат по сметка на клиента до 24 часа, а месечните вноски са закрепени. Максималният размер на Автокредит 3+ е до 80 000 лв., а интервалът на погашение – до 96 месеца.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР