Българинът консумира уиски четири пъти месечно, докато средната консумация в

...
Българинът консумира уиски четири пъти месечно, докато средната консумация в
Коментари Харесай

Евростат: Българинът пие уиски четири пъти в месеца

Българинът употребява уиски четири пъти месечно, до момента в който междинната консумация в Европейски Съюз на годишна база е 1,2 литра на човек, демонстрират данни от разбор на Евростат по отношение на потреблението и търговията с уиски в Европейски Съюз през 2016 г, представени от Българска телеграфна агенция.
Около 30 % от българите на възраст 18-43 години, или съвсем всеки трети млад българин употребява уиски, само че с повишаването на възрастовата граница - 35-54 години потреблението на уиски понижава съвсем двойно.
Според данни на Асоциацията на вносителите и търговци на спиртни питиета, предоставени на Българска телеграфна агенция, уискито е най-предпочитан алкохол от всички типове вносни спиртни питиета - 56 на 100 от общия размер импортиран алкохол и над 6,5 млн. литра през 2016 година
Очакваният резултат от вноса на уиски за предходната година е към 6,8 млн. литра предвиждат от асоциацията. Пак съгласно данни на асоциацията цената на импортираното уиски през м.г. е над 135 млн. лв., което е растеж от 12 на 100 по отношение на 2016 година
Мъжете и дамите у нас употребяват съвсем еднообразно количество уиски - 14 на 100 от общия импорт на високоалкохолните спиртни питиета, което е феномен за България, разясняват от асоциацията. Според специалисти българите се насочват към уискито, тъй като е сходно по алкохолен градус с националния феномен - ракията, както и поради възприятието за авторитет и наличен разкош.
Най-висок е делът на внасяното у нас уиски от Шотландия - 61 на 100, следват ирландско - 21 % и американско - 16 %.
Топ-3 на употребяваните от българите вносни спиртни питиета е: уиски - 56 %, водка - 18 % и узо - 14 %, съгласно данни на Асоциацията на вносителите и търговци на спиртни питиета.
Средно по 1,2 литра уиски годишно е консумирал всеки европеец през 2016 година, регистрира Евростат.
В Европейския съюз през 2016 година са създадени към 630 милиона литра чист 100 процентов алкохол, което е с 90 милиона литра по-малко спрямо 2015 година През 2016г. производството на уиски в Европейски Съюз е възлизало на 4,4 милиарда евро, регистрира анализът на Евростат.
С индустриална стойност над 3,7 милиарда евро, Англия е регистриран като най-големият производител на уиски, като общото количество създадено уиски съставлява 88 % от общото количество корав алкохол, създадено в страни на Европейски Съюз. С други думи, към девет на всеки 10 бутилки уиски, създадени в Европейски Съюз, произлизат от Обединеното кралство. С тези данни Англия се обрисува като най-големият експортьор на уиски в Европейски Съюз с продадени съвсем 5 милиарда евро уиски през 2016 година, от които близо 70 % са продадени в страни на Европейски Съюз.
През 2016 година държавите-членки на Европейски Съюз са внесли уиски на стойност 3,1 милиарда евро, като водачеството държи Франция с импорт на стойност 750 милиона евро, преди Германия /441 милиона евро/, Испания /372 милиона евро/, Холандия /264 милиона евро/ и Полша /128 милиона евро/, регистрира Евростат.

През 2016 година страните от Европейски Съюз са изнесли уиски на стойност 4,3 милиарда евро за страни отвън Европейски Съюз, като съществена дестинация са били Съединени американски щати - експорт за 1,4 милиарда евро уиски. Следват Сингапур - експорт за 306 милиона евро, Тайван - 220 милиона евро и Обединените арабски емирства - 187 милиона евро.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР