Българинът живее по-скъпо през 2017 г. През есента на миналата

...
Българинът живее по-скъпо през 2017 г. През есента на миналата
Коментари Харесай

Портфейлът на българина се изпразва все по-лесно

Българинът живее по-скъпо през 2017 година През есента на предходната година цените са били със приблизително 3% по-ниски в сравнение с са в този момент. За последната година у нас най-вече са се покачили цените в хранителния бранш.

Млечните артикули са скочили с 10%, яйцата пък са с 29% по-скъпи и стигат до 40 стотинки за численост.

Може ли да се приказва за повишаване на инфлацията в този случай? Специалистите успокояват, че няма такава заплаха, тъй като за сметка на храните, други браншове смъкват цените. Самолетните билети, туристическият и ресторантьорският отрасъл поевтиняват.

Доходът на Димитър Младенчов от Монтана не се е промени последната година. Цените в магазина обаче са се покачили. „ Реално видяно казусът не са цените, а казусът са доходите”, декларира Димитър Младенчов пред Нова телевизия.

„ Ако вземем яйцата, можем да си разбираем този скок на цените с казуса с фипронил. Буквално бяха унищожени милиони яйца в Западна Европа. И защото търсенето на този артикул си остава непрекъснато, рецесията образува недостиг. И това се отразява върху цената”, изясни Богомил Николов от Асоциация „ Активни потребители”.

През 2017 година портфейлът на българина се изпразва по-лесно, в сравнение с през миналите няколко години, сочат анализаторите.

„ Последните години се радвахме на дефлация, което от позиция на потребителите е радостно, т.е. ти можеш със същите пари да си купиш повече неща. Вече не е по този начин. Сега се чака да минем към инфлация, умерена само че инфлация. Това не би било проблем в случай че приходът пораства по-бързо”, изясни Десислава Николова от Институт за пазарна стопанска система.

През 2017 година междинната брутна работна заплата е 1064лв., което е растеж с малко над 11,5% по отношение на предходната година. Въпреки това заплатите у нас остават надалеч от междинните за Европа. До края на годината се чака цените на главните хранителни артикули да останат на сегашните си равнища.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР