Българинът има много любими месни мезета, но който веднъж е

...
Българинът има много любими месни мезета, но който веднъж е
Коментари Харесай

Истински деликатес: Време е да си приготвите пуска – най-вкусното домашно мезе, което някога сте хапвали

Българинът има доста обичани месни мезета, само че който един път е опитал усета на пуската, става вечно почитател на този неповторим деликатес! Накратко, пуската съставлява обработен и изсушен свински мехур, който се цялостни компактно със примес меса, подправки и праз. У нас са познати 2 съществени типове пуска – Филевска и Ябълковска. Разликата сред двете е, че в Ябълковската се прибавя праз, а във Филевската се натъртва на сладкия червен пипер. Мезето е неповторимо и с това, че е най-соленото, приготвяно у нас. Това е по този начин, с цел да може да се усили неговата продължителност – направено през зимата, то може да се съхранява в дървесна пепел и да резервира страхотните си вкусови качества чак до гроздобера. Ето и тествана рецепта за приготвянето на вкусна домашна пуска.

Необходими артикули (за 1 кг свинско месо, примес от плешка, бут и гърди):
40 грама сол, по 6 грама кимион и надробен черен пипер, 50 грама нарязани на ситно зелени пера от праз, 50 мл ракия или водка. Начин на подготвяне: Месото се нарязва на кубчета със страна 2-4 сантиметра и се смесва с подправките и праза.
Добавя се твърдият алкохол, омесва се и се оставя на хладно най-малко за 24 часа.
Свинските мехури се оставят в хладка вода за 15-ина минути, след което през разрез в горната част се пълнят компактно.

Важно е да не остава въздух. Процепът се завързва с пълен конец, а върху „ шева “ се залепва парче черво. Пуската се връзва с връв и се прави клуп, през който да бъде провесена. За една нощ се притиска с тежест (примерно слага се сред 2 дъски и върху горната се оставя 10-литрова туба с минерална вода), с цел да добие сплескана форма. Оставя се да съхне на проветриво и хладно място за 2-3 месеца. След този интервал пуската може да се дегустира. По-нататъшното й предпазване става по 2 метода – зарива се в дървено ковчеже с дървесна пепел и се оставя на хладно, или се увива в найлонов плик и се слага във фризера.


Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР