Българи в Испания събраха собствени средста за изграждане на паметник

...
Българи в Испания събраха собствени средста за изграждане на паметник
Коментари Харесай

Патриотично: Българи зад граница се обединиха в патриотична кауза ВИДЕО

Българи в Испания събраха лични средста за създаване на монумент на Светите Братя Кирил и Методий. Монументът ще е първият на Пиренейския полуостров. Разрешение за слагане на монумента към този момент е издадено от локалната община Малага. Именно там се намира първото българско неделно учебно заведение. От там потегля и концепцията за монумент на Светите братя.
Прочетете още
„ Паметникът е бронзов барелеф върху гранитна плоча и изпод ще има текст както на испански и по този начин на кирилица “, описа пред  ръководителят на Първо българско неделно учебно заведение „ Родина “ Радка Георгиева.

Тя по специалност е доктор, а работата в учебното заведение прави изцяло непринудено. Често върви на работа след нощна промяна, споделят нейните сътрудници.  Още от забавните разкази вижте във видеото: 



Миналата година за първи път са били връчени дипломи на първокласници, само че липсвало уместно място випускът да бъде изпратен.
„ Това ще бъде един самобитен съединителен център за всички българи. Ще бъде един общославянски знак “, изяснява учителят от българското учебно заведение Йорданка Райкова.

„ Благодарни сме на всички донори, само че ще са нужни и още средства към слагането му “, сподели ръководителят на асоциация “Малага-България 2010 ” Петранка Костадинова, под чиято шапка работи и българското учебно заведение.

В момента леенето на барелефа се прави в Мадрид от един от бащите на дете в българското учебно заведение.

„ Това да знаеш корените и произхода си, ти дава самочувствие като персона отсега нататък, има огромна роля в построяването на личността “, споделя учителят Май Нехризова.

„ Ако знаят своето семейство и жанр, ще бъдат с друго самочувствие по света “, добавя още Радка Георгиева.
Паметникът ще бъде открит на 5 април от 18 часа по време на Българските дни в Малага. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР