Българи се организираха и заминаха за Вашингтон, за да се

...
Българи се организираха и заминаха за Вашингтон, за да се
Коментари Харесай

Светът е потресен от събитията в САЩ, българи също сред протестиращите

Българи се проведоха и отпътуваха за Вашингтон, с цел да се включат в митингите. Това съобщи пред Нова телевизия журналистът Евгени Веселинов. Организацията се случвала главно в обществените мрежи.

" Днес ми се обади притежател на компания, който оказа цялостно подпомагане на нашите сънародници. Готов е да им занесе храна в хотелите, да даде заслон ", добави той.

Според него изборите в Съединени американски щати са провокирали разделяне както сред американците, по този начин и сред българите.

" Невероятно разделяне, включват се и обиди. Действително това е отражение на протичащото се на изборите. Моето мнение е, че няма да се случи нищо. Тръмп имаше изявление, с което ги прикани да се приберат, и всичко свърши. Това са хора, които са научени да се преценяват с ръководещите ", изясни Веселинов.

Срамни, шокиращи, обезпокоителни - с тези прилагателни водачи от целия свят осъдиха размириците във Вашингтон, където последователи на Доналд Тръмп нахлуха в постройката на Конгреса по време на основно съвещание.

" Нищо не може да оправдае тези опити със мощ да се провали един легален и подобаващ на пълномощията преход ", съобщи английският министър председател Борис Джонсън.

" Няма да отстъпим пред насилието на тези няколко души, които желаят да слагат под подозрение демокрацията. Когато в една от най-старите демокрации в света последователи на един отиващ си президент подлагат на подозрение, посредством оръжия, законните резултати от избори, то това е офанзива против една универсална концепция, съобщи френският президент Еманюел Макрон.

" Вярвам в силата на институциите и на американската народна власт. Мирният преход е в центъра им ", напомни председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

" Джо Байдън завоюва изборите. Радвам се, че ще мога да работя с него в качеството му на предстоящ президент на Съединени американски щати ", добави тя. Дипломат номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел дефинира случилото се като " невъобразим взлом по американската народна власт " и прикани за уважаване на резултатите от американските президентски избори. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел означи, че за него е било потрес да гледа протичащото се във Вашингтон. " Разчитаме на Съединени американски щати, че ще разрешат спокойно предаване на властта на Джо Байдън ", добави той.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш посредством гласа на представителя си Стефан Дюжарик сподели, че " При такива условия е значимо политически виновните лица да накарат последователите си да схванат, че е нужно да се заобикаля насилието и да се почитат демократичните процеси и правовата страна ". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкритикува шокиращите подиуми във Вашингтон и прикани за уважаване на резултатите от президентските избори в Съединени американски щати, извоювани от Джо Байдън.

Германският външен министър Хайко Маас съобщи, че " Тръмп и последователите му би трябвало в последна сметка да одобряват решението на американските гласоподаватели и да престанат да потъпкват демокрацията ". Италианският министър председател Джузепе Конте напомни, че насилието е несъвместимо с упражняването на демократичните права и свободи и изрази доверие в мощните институции на Съединени американски щати. Испанският министър председател Педро Санчес изрази религия в силата на американската народна власт и сподели, че новото президентство на Джо Байдън ще преодолее този миг, като сплоти американския народ.

Нидерландският министър председател Марк Рюте дефинира като ужасяващи фрагментите от Вашингтон и прикани Тръмп да признае Байдън за предстоящ президент на Съединени американски щати още през днешния ден. Ирландският министър председател Михол Мартин сподели, че е следил събитията във Вашингтон с доста безпокойствие и учудване.

Австралийският министър председател Скот Морисън сподели, че е видял доста " тежки за гледане " подиуми в американския Конгрес и акцентира, че осъжда тези прояви на принуждение и чака с интерес мирния преход във властта в Съединени американски щати. Канадският министър председател Джъстин Трюдо сподели, че канадците са надълбоко обезпокоени и натъжени от офанзивите против демокрацията в Съединени американски щати. " Случилото се във Вашингтон не е вярно. Демокрация това е правото на народа да гласоподава и гласът му да бъде чут и по-късно решението му да бъде приложено по кротичък метод. На всичко това не би трябвало да пречи една развилняла се навалица ", съобщи новозеландската премиерка Джасинда Ардърн.

В изказване турското външно министерство прикани всички страни в Съединени американски щати към нерешителност и сдържаност. В текста се показва убеденост, че Съединени американски щати ще излязат от тази вътрешна политическа рецесия по един зрял метод.

Президентите на Чили, Аржентина и на Колумбия, Себастиан Пинера, Алберто Фернандес и Иван Дуке осъдиха насилието във Вашингтон, добавя Асошиейтед прес. Венецулските управляващи пък споделиха, че събитията във Вашингтон демонстрират, че Съединени американски щати страдат от това, което са провокирали в други страни с политиката си на експанзия.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро, който е покровител на Тръмп, пък още веднъж повтори, че е имало доста информации за измами на изборите в Съединени американски щати, без да дава доказателства в поддръжка на изказванията си. За събитията във Вашингтон, той сподели, че е наблюдавал всичко там. Болсонаро не пропусна да напомни и, че е открил близки връзки с Тръмп, съобщи Ройтерс.

Китайското посолство във Вашингтон излезе с предизвестие към китайските жители в Съединени американски щати да са внимателни, само че без да прави различен коментар за събитията, показва Ройтерс. От японското държавно управление отхвърлиха коментар на " политическия жанр на деяние на Тръмп ", тъй като това са американски вътрешни каузи. Индийският министър председател Нарендра Моди пък сподели, че е покъртен от новините от Вашингтон за протест и принуждение и изрази вяра, че ще продължи мирният преход във властта в Съединени американски щати според разпоредбите. " Не може да се допусне подкопаването на демократичния развой посредством противозаконни митинги ".

Бивши американски президенти осъдиха твърдо насилието

избухнало през вчерашния ден във Вашингтон, където последователи на Доналд Тръмп щурмуваха постройката на Конгреса по време на основна сесия. Бившите американски водачи - от Джими Картър до Барак Обама - дефинираха случилото се като позор и покруса и разкритикуваха държанието на Тръмп, обвинявайки го, че е запалил " фитила на протеста ", съобщи Франс прес.

" Историята ще си спомня за насилието в Капитолия, насърчено от един президент, който не престана да лъже за изхода от изборите, като за един миг на непочтеност и на срам за нашата страна ", съобщи някогашният президент, демократът Барак Обама.

Бившият президент, демократът Бил Клинтън пък дефинира случилото се като " невиждана офанзива " против американските институции, подхранвана от " отровна политика, траяла над четири години ". " Фитилът бе запален от Доналд Тръмп ", заключи някогашният държавен глава.

" Това е една национална покруса и случилото се не е показателно за това какви сме ние като нация ", съобщи някогашният президент Джими Картър, който прикани за спокойно развиване на събитията.

Бившият републикански президент Джордж Буш-младши пък съобщи, че нахлуването на последователи на Тръмп в Конгреса в продължение на няколко часа е събитие, почтено за " една бананова република ".

" Потресен съм от безотговорното отношение на някои политически водачи от изборите насам и от неналичието на почитание, засвидетелствана през днешния ден към нашите институции, нашите обичаи и нашите сили на реда ", акцентира Буш-младши.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР