Българи с по-високи финансови възможности купуват скъпи къщи в хубавите

...
Българи с по-високи финансови възможности купуват скъпи къщи в хубавите
Коментари Харесай

Родни паралии завъртяха доходоносен бизнес със скъпите си къщи в чужбина

Българи с по-високи финансови благоприятни условия купуват скъпи къщи в хубавите курорти по Средиземноморското крайбрежие на Южна Европа и през лятото ги дават чартърен. Това счита Весела Илиева, притежател на една от посредническите организации, профилирана в областта на първокласните парцели, написа "Монитор ".

Тя посочи, че главно тези къщи от високия сегмент се купуват от българи в Гърция или по фреската Ривиера.

„ Подобни вложения има и в известните зимни курорти във Австрия, Швейцария и Франция, като къщите се дават чартърен в разгара на сезона и имат облага “, разясни тя.

Илиева сподели още, че сега у нас доста мъчно може да се наеме хубава апартамент или къща за период от от един до няколко месеца. Причината е в устрема на притежателите им да ги оферират през платформите карткосрочно или най-малко за година.

„ Немалко чужденци идват в България и търсят първокласна квартира или къща да вземем за пример за 4 месеца, тъй като за този период през Airbnb им неизгодно да наемат жилище. В множеството от другите страни от Европа сходен проблем не съществува. У нас през лятото е доста мъчно да се наеме прекрасен парцел за 2 или 3 месеца “, прибавя тя.

Относно интереса на най-състоятелните нашенци към покупки на доста скъпи парцели зад граница Илиева посочи, че от началото на годината такива покупко-продажби са били едвам десетина.

Анализите от началото на 2019-та сочат стабилизиране на българския пазар на първокласни парцели след еуфоричните предходни 2 години. Според данните оптималната отстъпка от офертната цена за покупко-продажби в сегмента е 12%, а минималната - 5 на 100.

„ Купувачите към този момент отделят доста повече време за решението си да купят даден парцели и вършат много повече огледи. Едновременно с това има растеж от 30% на позвъняванията по разгласи за недвижимости от сегмента. Традиционно най-вече покупко-продажби с първокласни парцели в София се вършат в региона на Докторски монумент, както и в „ Лозенец “ “, прибавя Илиева.

Друга наклонност от началото на годината е и възходящото предложение на новопостроени първокласни парцели. През предходната година вложителите в тези планове са се надявали да много високи цени, като те даже са били близки до тези за осъществени покупко-продажби с неповторими жилища в сегмента.

От началото на годината най-високата цена на договорка от 4,5 млн. евро за резиденция в полите на Витоша. Обичайният бюджет на купувачите на първокласните парцели у нас е от 450 хиляди до 800 хиляди евро. Само при 10-15% от покупко-продажбите в сегмента купувачите прибягват до ипотечен заем.

Според брокери неповторимите парцели от сегмента нормално се афишират за продажба при напредък на цените, при спад - обявите за тях изчезват.

Крийс Дийц от огромна западна мрежа за продажба на парцели в целия свят предвижда, че в идващото десетилетие огромна част от покупките на недвижимости ще се прави с вложения от Азиатско-Тихоокеанския регион и посъветва българските брокери да са подготвени за това.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР