Българче стана златен медалист на международната Тайландска олимпиада по математика.

...
Българче стана златен медалист на международната Тайландска олимпиада по математика.
Коментари Харесай

Българче грабна златен медал и специална награда на международна олимпиада по математика

Българче стана златен медалист на интернационалната Тайландска олимпиада по математика. Яков Младеновски смая уредниците с уменията и гения си в неговата възрастова група за възпитаници от 4 клас. Освен първо място, той получи и специфична премия World Star (Световна звезда), която се присъжда на най-хубав резултат в неговата категория. Яков е награден от уредниците и с безвъзмезден самолетен билет за финала на TIMO през 2024г.

Тайландската интернационална олимпиада по математика или по известна като TIMO, е съревнование по математика за възпитаници от предварителен до 12 клас. Тя се организира в два кръга - квалификационен и край.

Тестовете за квалификацията са от по 25 задания по 5 задания от всеки раздел: логическо мислене, доктрина на числата, геометрия, алгебра и комбинаторика. Времето за работа е 90 минути. За финала дилемите са 30 по 6 от всеки раздел, като времето за работа е 120 минути. Финалният кръг е с нараснала компликация, тъй като съдържа задания, които не се учат в учебно заведение или на спомагателни частни уроци.
Яков Младеновски е поканен да взе участие и на Световната математическа олимпиада WIMO (World International Mathematical Olympiad).

Също по този начин е класиран и за финала на HKIMO (Хонгконгска интернационална математическа олимпиада), която ще се организира през Август 2023 година

Яков Младеновски е едвам 10 годишен, а към този момент има безчет медали и грамоти зад тила си. Изключително интелигентно момче, което още 5 годишно стартира интензивно да се интересува от математически и логичен задания. Родителите му са безпределно сюрпризирани, тъй като никой от тях не е математик и на смешка вземат решение да го заведат на надпреварата „ Умната Сова ".

Тогава Яков е единствено на 6 години, само че впечатлява всички със знанията си и взима първа премия. Следващите четири години печели над 25 медала и 30 грамоти за чудесно показване на национални и интернационалните математически състезания. Любопитното е, че до предходната година той в никакъв случай не е ходил на частни уроци и се приготвя самичък сам.

Автор: Сибила Кусева

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР