Балетът на Старозагорската опера гостува в София с три изключително

...
Балетът на Старозагорската опера гостува в София с три изключително
Коментари Харесай

Балетът на Старозагорската опера гостува в София

Балетът на Старозагорската опера гостува в София с три извънредно редки балета. Тази вечер трупата ще показа " Нестинарка " в хореографската версия на Маргарита Арнаудова. Утре вечер на сцената на Софийската опера, публиката ще може да види извънредно рядко изпълняваните в света балети " Делвата " и " Фантастичното дюкянче ", основано в Париж като част от Руските сезони на Дягилев.


Балетът на Старозагорската опера връща " Нестинарка " на софийската аудитория. Спектакълът съживява тази българска балетна класика в цялостната версия, която Маргарита Арнаудова прави през 1986 година Спектакълът през днешния ден е възобновен от дъщерята на хореографката Олесия Пантикина. А изборът да се възкреси това заглавие идва в точния миг.
Силвия Томова - живописен началник на балета на Старозагорската опера: Избрах я тъй като тази година българският балет празнува 90-годишнината и 110 години от рождението на маестро Големинов, просто съвпадане на две дати, емблематични тъкмо за " Нестинарка ".
Утре вечер Старозагорската натрупа показва още два доста редки балетни мостри - " Делвата " и " Фантастичното дюкянче ". Хореограф на Делвата е световноизвестният италиански балетист и възпитател Флавио Бенати.

Силвия Томова: Той има доста мощна обич към България, тъй като той е бил сътрудник на небезизвестната балерина Соня Арова, танцувал е с нея при Баланчин, при Лифар в Париж, в Ню Йорк.
Балетът " Фантастичното дюкянче " е по либрето на Леонид Мясин и е един от съхранените балетни мостри, основани по време на Руските сезони на Дягилев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР