Бактериите вече станаха устойчиви на антибиотици и убиват годишно 33

...
Бактериите вече станаха устойчиви на антибиотици и убиват годишно 33
Коментари Харесай

Представител на СЗО за България разкри смъртоносната опасност от антибиотиците и как и кога трябва да ги приемаме

Бактериите към този момент станаха устойчиви на антибиотици и убиват годишно 33 хиляди европейци, а тази статистика важи и за България. Основната причина за това е безразборната приложимост на антибиотици без наставление, тъй като доста хора подхващат самолечение, безконтролна продажба на антибиотици без рецепта и диагноза, сложена не от доктор, а по признаци, прочетени в интернет, написа Блиц.

Така наподобява картината у нас сега, обобщават здравните специалисти. Според тях резултатът е, че тялото развива устойчивост към медикаменти, които преди са ни помагали. Вътреболничните инфекции, породени от недействащи антибиотици, също стават все по-чести.

Д-р Михаил Околийски, който е представител на Световната здравна организация за България сподели от студиото на " България заран ", че казусът е толкоз огромен, че съставлява една от най-големите аргументи за бъдеща смъртност в международен мащаб.

" Това става все по-голям проблем и заради това, че в последните 20-30 години не е открит нов антибиотик, изчерпва опциите за лекуване и на най-обикновени инфекции ", акцентира доктор Околийски пред Bulgaria ON AIR.

Той беше безапелационен, че в антибиотика няма нищо неприятно, само че той би трябвало да се взима след наставление от доктор и още, че не би трябвало да се бавим със започването на лекуването с антибиотик и не би трябвало да го стопираме по-рано от нужното. 

" Тази свръхмедикализация в България е доста постоянно следена и хората не са отговорни, тъй като те би трябвало да бъдат осведомени какво се прави, по тази причина тази година организираме стремително тази Седмица на антимикробната устойчивост ", акцентира още представителят на СЗО за България.

Д-р Михаил Околийски добави също, че казусът в България е един от най-значимите в целия Европейски съюз, а вътреболничните инфекции стават от ден на ден, само че по думите му те не са породени от неприятни лекари, а тъй като има сложен проблем.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР