Бактериите от рода Acidiphilium са единствените живи същества, които живеят

...
Бактериите от рода Acidiphilium са единствените живи същества, които живеят
Коментари Харесай

Вулканично езеро на Земята е с условия за живот като на Марс

Бактериите от рода Acidiphilium са единствените живи същества, които живеят в киселото езеро в основния кратер на вулкана Поас в Коста Рика. Това място демонстрира по какъв начин може да съществува живот на Марс.

Това е едно от най-неблагоприятните места за живот на Земята. Водата в него е доста кисела и цялостна с токсични метали, а температурата ѝ варира от удобна до кипяща. Газовите изригвания предизвикват неочаквани детонации от пара, пепел и камъни. Но такава среда евентуално е била мястото, където се е зародил земният живот, а евентуално и марсианският, в случай че подобен в миналото е съществувал.
Неандерталци покорили вулкан незабавно след изригването му
Легенда гласи, че един път дяволът се е разхождал по ската на вулкан в Южна Италия, като всяка негова стъпка била запечатана вечно в...
Прочети повече
Биолозите са разкрили метод за оцеляване на микроорганизмите в това езеро. През 2017 година екипът изследвал какви промени са настъпили в микробното многообразие на обекта след последното изригване. Изследването е оповестено в списание Frontiers in Astronomy and Space Sciences.



Снимка: Justin L. Wang et al. / Frontiers in Astronomy and Space Sciences

Чрез секвениране на ДНК на организми в езерни проби, екипът удостоверил, че бактериите имат необятен набор от биохимични качества. Те евентуално оказват помощ на микроорганизмите да устоят на рискови и динамични условия. Бактериите могат да основават сила, употребявайки сяра, желязо, арсен, въглеродна фиксация, елементарни и комплицирани захари. Това е повече, в сравнение с учените очаквали да видят. Вероятно подобен богат набор е ключът към разгадаването на тяхното оцеляване. Изследователите назовават разумно това, че по подобен метод животът се приспособява към рискови условия.
Марс не е мъртва планета: подскачащи камъни описват за чести марсотресения
Марсиански камъни, които се търкалят по скатовете на кратерите и оставят присъщи шарки във тип на рибена кост, може да свидетелства...
Прочети повече
Въпреки смъртоносната среда хидротермалните системи обезпечават множеството от основните съставки за еволюцията на живота, в това число топлота, вода и сила. Предишните търсения на живот на Марс се фокусирали върху езера и реки, само че откривателите упорстват, че би трябвало да се обърне внимание на местата, където преди милиарди години са се намирали горещи източници. Те споделят, че има някои положителни цели на края на кратера Джезеро, където тъкмо в този момент се намира марсоходът Perseverance.

 

Още от КОСМОС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР