Бактериите нападат организмите не индивидуално, а групово, общувайки помежду си.

...
Бактериите нападат организмите не индивидуално, а групово, общувайки помежду си.
Коментари Харесай

Микробиолози предрекоха края на антибиотиците

Бактериите атакуват организмите не самостоятелно, а групово, общувайки между тях. И в случай че на това тяхно другарство се попречи, антибиотиците ще станат непотребни, откриха двама американски микробиолози.

Бактериите не нападат сами. Те атакуват организмите в екип, а за задачата поддържат връзка между тях. Двама американски микробиолози са разкрили по какъв начин става това, заради което са удостоени  с премията на " Паул Ерлих и Лудвиг Дармщетер ", дотирана със 120 хиляди евро. Работата на Бони Баслър и Майкъл Силвърмен може да помогне за избягването на антибиотиците, оповестява фондация " Паул Ерлих ".

Двамата са потвърдили, че " груповото държание е предписание освен измежду многоклетъчните организми, само че и измежду бактериите ", гласи главният мотив на журито. Комуникацията сред бактериите е " слабост ", която дава нови благоприятни условия за битка с микробите: " Вместо бактериите да се убиват с антибиотици, към този момент могат да бъдат създадени субстанции, които предотвратяват бактериалната връзка. Изследването на двамата лауреати е от извънредно значение за медицината ".

Силвърмен и Баслър са разкрили, че бактериите изпращат и получават сигнали. Чрез тях микроорганизмите желаят да схванат дали са сами на съответното място или дружно с други " сътрудници ". Тази връзка се отбелязва с термина  " нюх за кворум ". За да измерят броя на бактериите, учените са анализирали определени езикови молекули. Ако концентрацията им надвиши избран брой, се стига до характерно групово държание.

Силвърмен за първи път открива явлението през 80-те години на предишния век при избран тип калмари-джуджета, които светят в синьо-зелено през нощта - с помощта на бактерия. В началото на 90-те години Баслер пък открива открива други езикови молекули. Те осведомят бактериите дали на място има и други типове и кои доминират. Бактериите са освен извънредно отзивчиви, те даже приказват няколко езика.

Значението на тези открития е " прието едва наскоро в цялостния му обсег ", съобщи Томас Бьом от фондация " Паул Ерлих ". Вече е известно, че всички бактерии поддържат връзка по този метод. " Това освен докара до фундаментална смяна в бактериологията, само че и до изцяло нови способи в проучванията на антибиотиците. "

Баслър преподава в университета " Принстън " и в Медицинския институт " Хауърд Хюз "  в Ню Джърси. До пенсионирането си Силвърмен работи в института " Агурон "  в Калифорния. Заради пандемията церемонията по награждаването ще се състои едвам на 14 март 2022-а - дружно с церемонията по награждаването на спечелилите през идната година
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР