Бъди добър с врабчето, то може да ти потрябва, когато

...
Бъди добър с врабчето, то може да ти потрябва, когато
Коментари Харесай

Диван ар рисалет: Срещна ли се Румен Радев с Васил Божков в ОАЕ?

Бъди добър с врабчето, то може да ти потрябва, когато тренираш ловните соколи. Това е мисъл на арабски дипломат през VII век. Още от древността арабите имат седем значими стълба в ръководството на владетелите и великите везири. На първо място измежду тях е „ диван ар рисалет “ — дипломацията или министерството на външната политика. В Мемурандума на Абу ал фазлъ Бей Хаки са разказани и диалозите „ надалеч от непознат взор “. Споменати са и подаръците. Особено, когато се дава знак за нещо значимо или пък с цел да се отвлече вниманието на госта.

Видяхме фрагменти от дружеските срещи и диалози на българския държавен глава Румен Радев с президента на Обединените арабски емирства и държател на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. Официалните известия от българска страна бяха, че се е случило нещо доста, доста значимо. Дали?

 

Износът ни към ОАЕ е малко над 100 млн $. Вносът – към 40 милиона. Това е пренебрежимо малко, с цел да приказваме изобщо за съществени търговски връзки. Истината е, че в скоро време този ултра непретенциозен баланс няма да се промени. Такива са действителностите.

 

Бившият министър председател Бойко Борисов също летеше до ОАЕ и организираше срещи, които се популяризираха като исторически. У нас. Там информацията за тях е бе повече от нищожна.

 

А спомняте ли си фарса с визитата на министъра на стопанската система на Борисов - Емил Караниколов по време на пандемията? Този човечец докара оттова цялостен аероплан с фурми, като подарък за българите. Пълен аероплан с фурми… Караниколов вмомента се спотайва някъде, само че скоро ще би трябвало да дава отговор пред съответните институции за свои дейности като министър, от които казусът с фурмите, ще е напряко романтичен…

 

През 2019 година на публично посещаване в ОАЕ бяха одеозните Сотир Цацаров като основен прокурор и Младен Маринов в ролята на вътрешен министър. Там те се срещнали с основния федерален прокурор на ОАЕ доктор Хамад Сайф Бин Мусалам Ал Шамси. Поговорили си. Разменили дарове и усмивки. Резултати - никакви. Появиха се обаче клюки за някакви нерегламентирани срещи на Цацаров и Маринов с лица, към които непознати служби, изключително американските, демонстрират специфичен интерес. Скоро тематиката още веднъж ще стан настояща... 

 

Но да се върнем към визитата на господин Радев. Бяха подписани цели 6 меморандума за стратегическо партньорство сред България и Обединените арабски емирства. Меморандумите са за: „ Трансформиране на политическата воля и доверието на най-високо равнище “. Имаме положителни планове в стопанската система, вложенията, енергетиката, търговията, дигиталните и зелените технологии, градоустройството. Ще поема риска да бъда наименуван песимист, само че съм подготвен да се обзаложа, че всичко това ще остане на хартия.  

 

Радев подлага на критика кабинета „ Петков “, че не направил нищо за облекчение ситуацията на всички българи. Нямало газ, инфлацията висока, цените порастват, хората може да студуват, даже самун да нямат. Хаос, споделя президентът. А той какво донесе от Абу Даби?

Затова една среща с Васил Божков би могла да е от изгода за страната. Например Божков би могъл да му даде скъпа информация и документи за колосални корупционни случаи по време на ръководството на ГЕРБ.

От своя страна президентът би могъл да подсигурява на Божков обективен правосъден развой и той да се завърне в България. Тогава Борисов, Горанов и Гешев биха били много по-сдържани в обществените си обвинявания против него. А и щяха да зародят доста въпроси към тях. Друг е въпросът дали Радев може да подсигурява подобен процес…

България няма да получи газ по-късно посещаване, само че от възможна среща с Божков можеше и да има избрани изгоди.

 

Някои ще кажат, че такива срещи се вършат посредством медиатори и в цялостна секретност. Но дали президентът би имал цялостно доверие на медиатори? Нали българските служби твърдяха до последния миг, че Русия няма да нападне Украйна, само че се случи противоположното и самият Радев призна, че са сбъркали. Неволно?

 

Президентът непрестанно твърди, че политиците би трябвало да рабогяг за ползите на обществото и хората. Вярно, само че формалните пътувания с официални срещи не дават нищо на гражадните. Но пък заплащат " историческит визити ".

 

Васил Божков не е призна за отговорен от съда. А обвиняванията са от прокуратурата на Иван Гешев. Същият, който разпореди и нахлуването и обиските в Президентството.

 

Освен това в България обстановката е комплицирана, не без намесата и на Румен Радев. Затова сходно пътешестване наподобява безпричинно тъкмо в подобен миг.

 

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР