Бъдещето на CNN се очертава, когато мрежата възстановява позициите си след труден период

...
Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Версия на тази статия се появи за първи път в бюлетина „Надеждни източници“. Регистрирайте се за ежедневния дайджест, описващ развиващия се медиен пейзаж тук.

Бъдещето на CNN е в по-голям фокус.

Новинарската мрежа, която претърпя бурен 20-месечен период, белязан от редица сеизмични вътрешни събития, прави първите си стъпки, след като възвърна позициите си след развода с бившия главен изпълнителен директор Крис Лихт.

Миналата седмица CNN обяви цялостно преразглеждане на състава си, установявайки своя изключително важен списък в най-гледаното време, като същевременно направи няколко други ключови програмни хода. А в четвъртък изходът обяви пускането на CNN Max, нова услуга, която представлява началото на стрийминг бъдеще за канала след внезапното затваряне на зараждащия се CNN+.

Междувременно зад кулисите продължава активното търсене на следващия лидер на CNN след уволнението на Лихт. Марк Томпсън, бивш главен изпълнителен директор на The New York Times и генерален директор на BBC, е бил в дискусии с ръководството на Warner Bros. Discovery за най-високия пост, наред с няколко други претенденти, ми каза човек, запознат с въпроса.

Назначаването на изпълнителен директор като Томпсън, ветеран със силна репутация за това, че се фокусира върху цифровото, може да помогне за по-нататъшното изтласкване на CNN отвъд традиционния бизнес на линейната телевизия, който се свива с много по-бързи темпове, отколкото много наблюдатели в индустрията прогнозираха преди.

Какво ще се случи след това е във въздуха. Повечето от големите промени, обявени в основната редакция на програмирането, все още не са изпълнени; бета версията на CNN Max не стартира до следващия месец; и нов лидер на CNN все още не е посочен (очевидно) и ще отнеме месеци, за да се ускори, да вземе решения и да бъде оценен.

Изготвянето на план за успех е само първата стъпка в това, което обещава да бъде пътуване по път, съставен от несигурен, труден терен. Изпълнението, без значение колко брилянтен е планът, няма да е лесно - особено когато включва толкова много шахматни фигури на голяма сцена сред по-голям хаотичен медиен пейзаж.

Въпреки това, в CNN има поне усещането, че мрежата се движи напред, след като беше замразена на място и се нуждаеше от корекция на курса. След много месеци CNN най-накрая циментира състава си в най-гледаното време. И въпреки че CNN Max може да не е луксозната спасителна лодка за стрийминг, каквато можеше да бъде CNN+, тя е спасителна лодка – и някаква форма на плавателен съд е по-добра от никаква.

Голямата несигурност е кой може да бъде следващият лидер на CNN и колко бързо може да бъде поставен. Като се има предвид широката свобода на действие, дадена на сегашния временен ръководен екип да преконфигурира програмирането на мрежата, наред с други неща, имаше силно вътрешно усещане, че The Quad (както ги наричат ​​служителите) ще бъде на място за известно време, може би дори през президентските избори през 2024 г.

Тази идея беше разбита тази седмица, на фона на съобщения за търсене на нов единствен лидер. Вътрешното настроение, което събрах чрез разговори със служители през последните 24 часа, може най-добре да се опише като смесени чувства след грозна раздяла.

От една страна, има уважение към Томпсън и това, което е постигнал в кариерата си. И назначаването на нов шеф на CNN подсказва, че WBD всъщност е ангажиран със CNN, като привидно поставя в леглото слуховете за продажбата на мрежата в близко бъдеще.

От друга страна, идеята, че скоро може да бъде назначен нов лидер, отстъпи място на известно безпокойство - не непременно за Томпсън в частност, а за по-голямата възможност организацията скоро да трябва да се бори с друго голямо сътресение на изпълнителната власт. Служители, с които съм говорил, всички от които имат различни позиции и стаж, смятат, че може да е твърде рано да се върнат в групата за запознанства.

В крайна сметка обаче това решение не е задължение на CNN - и още едно разместване на изпълнителната власт наистина може да бъде на хоризонта за служителите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР