Бабиш положи клетва на тържествена церемония в Пражкия замък, съобщи

...
Бабиш положи клетва на тържествена церемония в Пражкия замък, съобщи
Коментари Харесай

Чешкият президент назначи за премиер милиардера Андрей Бабиш

Бабиш постави клетва на тържествена гала в Пражкия палат, заяви Българска телеграфна агенция.

Чешкият президент назначи за министър председател предприемача милиардер, макар че досега той не си е обезпечил парламентарна поддръжка за еднопартийния си кабинет на малцинството и в средата на слеващия месец му следва избор на доверие с нерешителен излаз.

Правителството ще бъде назначено в цялостния си състав и ще встъпи в служба на 13 декември, което ще даде опция на Бабиш да взе участие в срещата на върха на Европейския съюз на 14 и 15 декември.

Очаква се кабинетът да се състои от 14 министри.

На парламентарните избори в Чехия през октомври популисткото придвижване АНО (Акция на недоволните граждани) на 63-годишния Бабиш завоюва близо 30 % от гласовете и си обезпечи 78 от общо 200-та места в Камарата на депутатите.

След изборите Андрей Бабиш съобщи, че неговата партия е проевропейска, част от Европейски Съюз и НАТО. Той посочи, че Европейски Съюз би трябвало да спре да приказва за Европа на две скорости.

Традиционните партии до момента отхвърлят да влязат в коалиция с АНО, защото против неговия водач се води разследване за машинация с евросубсидии.

Чешката полиция изиска от Народното събрание да отнеме депутатския му имунитет. Бабиш има бизнес империя, която обгръща над 250 компании, включително вестници и най-слушаното в страната радио, заради което постоянно го съпоставят с италианския медиен магнат и някогашен министър председател Силвио Берлускони.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР