Бабини деветини и измишльотини на хора, които не са специалисти

...
Бабини деветини и измишльотини на хора, които не са специалисти
Коментари Харесай

Николай Василев: Ако въведем еврото, ще кажат, че сме първа категория държава

Бабини деветини и измислици на хора, които не са експерти или са популисти – по този начин някогашният министър на стопанската система Николай Василев дефинира опасенията, че след възможното въвеждане на еврото у нас цените автоматизирано може да скочат и кафето, да вземем за пример, да стане от 1 лева 1 евро.

„ Като се огледа инфлацията на всички, влезели в еврозоната, се вижда, че (за инфлацията – б. ред.) няма никакво значение дали са влезели или не – т.е. няма удвояване на цените. В Литва даже цените са паднали”, уточни той пред бТВ.

„ Може да има и няколко закръглени цени, само че евентуално цени на артикули като коли, компютри и облекла, да вземем за пример, ще паднат – поради понижения риск”, сподели още Василев.

„ Най-малко би трябвало да приказваме за цените, това е 10% от цялата тематика. 40% от нея е регулацията и интеграцията на банковия и финансовия бранш – в случай че бяхме в еврозоната, щяхме да имаме втори, европейски, банков контрол и някои неща отпреди години може би нямаше да се случат”, уточни той, визирайки случая с КТБ.

„ На последващо място, страна от еврозоната има друг имидж. Ще ни вземат по-сериозно, ще има повече вложения, ще ни се увеличи кредитният рейтинг, ще имаме по-ниски лихви (…) Може да има среди, които не желаят европейски банков контрол, несъмнено преди 20 години е имало контрабандни среди, които не са желали да влезем и в ЕС”, сподели той.

„ През 2005 година щях да ви кажа, че България е подготвена да влезе в еврозоната, само че по-късно това не беше огромен политически приоритет, други тематики бяха излезли на напред във времето. Както и за Европейски Съюз – когато и да влезем в еврозоната, постоянно е по-добре за нацията и за страната, а всевъзможни страхове са измислени”, уверен беше някогашният министър.

Винаги може да се откри някоя страна по света, която е друга, отговори той на образеца с Унгария.

„ Унгария беше огромен първенец през 90-те години и беше образец за източноевропейските страни в съвсем всичко, сега не е образец за съвсем нищо”, сподели още той и добави: „ Словения, Словакия, трите прибалтийски страни – да виждаме някой да се оплаква? Те не помниха по кое време са имали други валути.”

След като България кандидатства за еврозоната, ще трябват няколко години – три или повече. Въпросът е публично да изявим своето предпочитание, акцентира Василев.

Няма да има причини за отговор „ не”, в случай че си сложим кандидатурата, счита той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР