БАБХ откри птичи грип в птицеферма. Веднага бяха предприети мерки

...
БАБХ откри птичи грип в птицеферма. Веднага бяха предприети мерки
Коментари Харесай

Заради птичи грип: Унищожават хуманно 395 000 кокошки в птицеферма в Дебелец

БАБХ откри птичи грип в птицеферма. Веднага бяха подхванати ограничения за ограничение на рисковото заболяване.

 

Всички 395 000 кокошки носачки от промишлената птицеферма в Дебелец, където беше открит птичи грип, ще бъдат унищожени. Това оповестиха за БНР от Агенцията за сигурност на храните във Велико Търново. Тепърва ще се прецизира по какъв начин болестта е влезнала в птицефермата. Започва издирването на яйцата, създадени във фермата през последните 21 дни.

 

Българската организация за сигурност по храните през днешния ден стартира инспекция в промишлената плантация за кокошки носачки в Дебелец, където беше открит птичи грип. Нямаме изясненост по какъв начин болестта е позволено във фермата, съобщи за БНР собственичката на обекта Калина Широкова, само че не посочи направени ли са имунизациите на птиците против това заболяване.

 

По данни на компанията във фермата се отглеждат 435 хиляди кокошки, а съгласно Агенцията за сигурност на храните птиците са 395 хиляди. Всички подлежат на хуманно заличаване, съобщи за БНР шефът на регионалната дирекция на организацията доктор Станимир Спасов:

 

„ Като се издаде заповедта, като се уточнят детайлностите стартира в най-скоро време – или през днешния ден, или на следващия ден “.

 

Ще се извърши епизоотично изследване и следене на яйцата, създадени във фермата в Дебелец:

 

„ Всички яйца, връщаме обратно 21 дни, се наблюдават, в това число и тези, които са изнесени в чужбина. Ще бъдат унищожени на място, не върнати “.

 

За този интервал са създадени над 8 милиона яйца, всички са изнесени в чужбина, няма заплаха за българския пазар, съобщи за БНР собственичката на птицефермата Калина Широкова:

 

„ Не са в българския пазар яйцата. Няма никаква покруса за България “.

Около засегнатия животновъден обект е избрана 3-километрова защитна зона, в която влизат Дебелец и Велико Търново. В 10-километровата следена зона към огнището са 17 обитаеми места в община Велико Търново и още 10 обитаеми места в община Дряново.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР