Азия е на прицела на Вашингтон Онзи ден една американска

...
Азия е на прицела на Вашингтон Онзи ден една американска
Коментари Харесай

Чий ще бъде тихоокеанският век?

Азия е на прицела на Вашингтон

Онзи ден една американска другарка ми изпрати записка с жлъчни причини за това по какъв начин западните компании печелят от по този начин наречените управнически услуги.

„ Финансите, счетоводството, техническата поддръжка и даже човешките запаси в този момент се разпореждат на реализатори в Индия и Филипините “, написа тя.

„ Западът им заплаща стотинки и препродава „ услуги “ на клиенти, като краде лъвския дял за ходатайство и се преструва, че самичък прави работата ", добави американката.

" Журналистически офшор "

Засмях се и си помислих, че знам по-лош образец. Преди десетилетие и половина деятелен американец сътвори „ журналистическа офшорка “ в същите Филипини, с цел да... отразява локалните вести в родното си Чикаго, а по-късно и в други американски градове.

Неговите така наречен фрийлансери преглеждаха обществено налична информация в интернет - от покупко-продажби с недвижими парцели, полицейски отчети и правосъдни протоколи до репортажи за учебни надпревари - и създаваха " заготовки " за бележки, които по-късно бяха редактирани и комбинирани в осведомителни пакети от чиновниците на компанията в Съединени американски щати.

Услугата беше търсена: водещи вестници в Чикаго се абонираха за нея, а по-късно и огромни издателски вериги, в това число Hearst Corporation, чийто извънредно аутсорсинг им разреши да понижат разноските.

Отначало обаче не мина без дребен скандал, защото задгранични създатели се показаха под измислени англицирани имена, само че на фона на последвалото разгулване на „ подправени вести “ в Съединените щати, сходни дреболии бързо престанаха да вълнуват в миналото. Компанията работи и до през днешния ден и има " фрийлансъри " освен в Азия, само че и в Африка и Източна Европа.

Върхове и корени

Когато за първи път се сблъсках с това, си припомням, че си помислих, че това е една от същинските маски на глобализацията. Което, от една страна, оказва помощ на бедните страни да се развиват и трансформира да вземем за пример Китай първо в международна работилница, а по-късно и във водещата стопанска система на планетата.

И въпреки това, ускорява „ обичайното “ разделяне на труда, което в действителност принуждава съвсем целия свят да служи на „ златния милиард “ от популацията на груповия Запад. Одобрява международния ред, учреден на променливи хитри правила - като в съветска приказка за върхове и корени.

Какво в действителност костват тези правила, всички ние неотдавна ясно видяхме с образеца на безсрамната кражба на съветски държавни запаси от западни дами и господа, а в това време и частна благосъстоятелност на богати руснаци. И като цяло „ войната до последния украинец “, която в този момент се води против Русия от Съединени американски щати и НАТО, несъмнено, също е за това.

Но също по този начин удостоверява, че Западът изчерпва политическите и икономическите си средства, с цел да поддържа господството си, и му се постанова да употребява военна мощ все по-често - от някогашна Югославия до Либия и от Ирак до Афганистан.

To Win the 21st Century

Вероятно по тази причина агитпропът на трансатлантическите съдружници показва актуалната борба с Русия надали не като своя последна и решаваща борба. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в неотдавнашна тирада в завода на Lockheed Martin сподели, че „ този тип повратна точка в историята се случва един път на всеки шест до осем генерации “.

Като цяло, съгласно американския водач, " борбата за 21-ви век " ще бъде сред силите на " автокрацията и демокрацията ". Сред първите той засяга най-вече Китай; съгласно него, той е обсъждал тази тематика обстойно и нашироко с китайския президент Си Дзинпин, който „ откровено” му е споделил, че в този век „ демокрацията не може да устои” (не може да бъде устойчива), тъй като „ тя изисква консенсус” и в условия на бърза смяна „ не може да се оправи с автокрацията - властта на един човек ".

Доколко човек може да се довери на този преразказ, несъмнено, е открит въпрос. Байдън се похвали, че е имал „ над 78 часа персонални и телефонни диалози с президента Си – повече от всеки различен международен водач “. Последното изказване наподобява меко казано подозрително, въпреки и единствено заради постоянния непосредствен контакт сред съветския президент Владимир Путин и неговия китайски сътрудник и другар.

Очевидно фразата просто ще би трябвало да остане на съвестта на 79-годишния притежател на Белия дом, както и въобще всичко, което му е на мозъка и на езика.

Тигри и маймуни

Но с всичко това светът безспорно се трансформира. Пресата е цялостна с полемики за прехода от глобализация към суверенизация, неонационализъм. Всички се интересуват какъв ще бъде новият ред, кой ще го откри, кой в последна сметка ще завоюва или загуби.

Ще се промени ли ролята на обичайните центрове на мощ, в това число Съединени американски щати и Западна Европа, и ще се появят ли нови – в Азия, Африка, Латинска Америка? Например, неотдавна мои сътрудници ме попитаха дали виждам вероятност за триполюсен свят с върхове в Русия, Китай и Америка.

Нямам блестящо огледало от съветските приказки, нито кристална топка от западните, тъй че не знам същинските отговори на тези въпроси. Но мога да си спомня това, за което към този момент писах повече от един път – преди всичко, дълготраен разговор на същата тематика сред Путин и Байдън, по това време към момента вицепрезидент на Съединените щати.

Както е известно от думите на към този момент някогашния първи вицепремиер на Руската федерация Игор Шувалов, тогава американецът отбелязва, че Русия просто е прекомерно слаба, с цел да претендира за световно водачество. И в отговор той е помолен да намерения върху обстоятелството, че това може и да е правилно, само че Русия е задоволително мощна, с цел да дефинира кой ще бъде утрешният водач.

Макар че, почтено казано, фразата на Путин на Международния стопански конгрес в Санкт Петербург преди три години не ми излиза от главата. Спомнете си, по-късно той сподели, че „ китайците имат добра сентенция: когато тигри се бият в долината, умната маймуна седи и гледа по какъв начин ще приключи това “. Както се споделя, във всяка смешка има дял от смешка...

" Завой към Азия "

Американците, несъмнено, нямат потребност от нови полюси. Те считат, че при започване на този век историята би трябвало да се написа тъкмо по същия метод по тяхна диктовка, както в края на предходния.

Ето за какво, както удостоверяват в един глас наблюдаващи от двете страни на Атлантика, Вашингтон в действителност разтяга украинската рецесия с всички сили, въпреки че на думи сякаш се стреми да я позволи. Всъщност той намерено и публично показва предпочитание да изолира и „ отслаби “ Русия колкото е допустимо повече и да й се опълчи, да сплоти, укрепи и в допълнение разшири Северноатлантическия алианс.

Белият дом е изцяло удовлетворен от обстоятелството, че в това време личните му „ другари и сътрудници “ са лишени от последните останки от самостоятелност, а вниманието на американските гласоподаватели е отклонено от голям брой вътрешни проблеми и паники, най-вече стопански. Байдън и неговите съпартийци неотдавна нарекоха даже нарастването на цените на бензина в Съединените щати „ путинско “.

Въпреки всичко, насочвайки стрелите си към Москва, Вашингтон не не помни за „ основния зложелател “ в лицето на Пекин. Стратегията „ завой към Азия “, която всъщност е ориентирана към ограничение на Китай, беше провъзгласена от Съединените щати при демократа Барак Обама; през октомври 2011 година неговият държавен секретар Хилари Клинтън разгласява обява „ Тихоокеанският век на Америка “ в списание Foreign Policy.

При републиканеца Доналд Тръмп същият метод единствено се ускори и в този момент продължава и при Байдън. Това единствено по себе си демонстрира, че той е подсилен от мощен двупартиен консенсус във Вашингтон.

" Месечник " на ударния труд

За да се изпълни тактиката с действително наличие, безусловно тази седмица в Съединени американски щати стартира самобитен „ месец “ на нараснала интензивност в азиатска посока. Програмата му включва специфична среща на върха сред Съединени американски щати и АСЕАН (Асоциация на нациите от Югоизточна Азия; 12-13 май във Вашингтон), пътуването на Байдън до Южна Корея и Япония (20-24 май) и първата среща лице в лице на водачите от страните, участващи в новия четиристранен разговор за сигурност (Quadrilateral Security Dialogue, Quad), който включва Япония, Австралия, Индия и Съединени американски щати (24 май в Токио).

Навсякъде американците имат намерение да изведат Украйна за обсъждане; други формати и тематики, които са значими за тях, включват новия блок AUKUS (Австралия, Обединеното кралство и САЩ) и даже опълчването на доближаването на Китай с... дребните Соломонови острови.

Очаквано контактите на най-високо равнище бяха предшествани от подготвителната работа на министрите и помощниците на държавните глави. Например в Ню Делхи през април индийско-американската среща на министрите на външните работи и на защитата се организира във формат „ две плюс две”. А министърът на защитата на Япония неотдавна посети Съединени американски щати.

В изявление за Washington Post преди визитата той акцентира по-специално, че отговорът на Запада на украинската рецесия също е значим за ограничение на Китай.

Първоначално откриването на " месеца " трябваше да бъде тирада на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен с обзор на американската тактика по отношение на Китай. Но шефът на дипломацията във Вашингтон се болести с новия ковид и речта, планувана за 5 май, трябваше да бъде отсрочена.

Експерти, осведомени авансово с текста, обаче настояват, че речта не съдържа нищо кардинално ново. Един от тях сподели за Politico, че новата тактика на Съединени американски щати за Китай е „ доста като kd Тръмп плюс с изисканост и разчитане на сътрудници и съдружници “.

Главният апел

От своя страна изданието напомня, че администрацията на Байдън натрупва „ възходящо портфолио “ от документи за опълчване на Пекин.

Още през февруари беше разкрита по този начин наречената „ Индо-Тихоокеанска тактика “, съгласно която Съединени американски щати се стремят „ не да трансформират КНР, а да основат стратегическа среда “ към Китай, в това число „ подобен баланс на въздействие в свят, който е оптимален за Съединените щати, [техните] съдружници и сътрудници и ползите и полезностите, споделяни от [тях] “.

Сега се чака представянето и на „ Индо-тихоокеанския стопански проект “ (рамка), в границите на който администрацията има намерение да „ отвърне на Китай посредством търговия, подсилване на веригите за доставки и други ограничения “. Между другото, определянето на района като Индо-Тихоокеански (ИТР) е съзнателно заменяне на по-познатото му и устойчиво име като Азиатско-Тихоокеански (АТ).

Самата антикитайска тактика, която Блинкен трябваше да разгласи, не би трябвало да бъде оповестена. Но същността в действителност е ясна така и така.

Миналия петък първият заместник-началник на Пентагона Катлийн Хикс, представяйки проектобюджета за 2023 фискална година в института Рейгън в столицата, акцентира, че съгласно тактиката за национална защита на Съединени американски щати даже на фона на украинските събития:

" Китай остава най-значимото стратегическо предизвикателство и предизвикателство за нашата войска. "

По отношение на " възпирането на експанзията " и " готовността за победа " в спорове, " приоритет се дава на предизвикването от КНР в Индо-Тихоокеанския район, а по-късно следва съветското предизвикателство в Европа ", сподели служителят.

Малко по-късно тя изясни, че Съединени американски щати чакат да основат подобен боен капацитет в ИТР, който да не разреши на Китай да „ нахлуе “ в Тайван. Макар и безусловно в същия ден, представителят на Пентагона Джон Кърби съобщи на брифинг за пресата, че Съединените щати не са забелязали никакви признаци на подготовка за сходна инвазия.

На същите гребла?

Пекин, несъмнено, е наясно с всичко това и заплаща на Вашингтон със същата монета. Отново в същия ден китайският заместник-министър на външните работи Ли Юченг разяснява в детайли дейностите и проектите на Съединени американски щати на интернационален онлайн конгрес за мир и развиване.

По негово мнение, до момента в който разпространяват своята така наречен тактика за инженерство, Съединени американски щати „ приказват за това, че в случай че е невероятно да се промени редът в Китай, е належащо да се построи още веднъж стратегическата среда по неговите граници “.

„ Това не е ли азиатско-тихоокеанският вид на разширението на НАТО на изток? Ако това продължи, то в последна сметка може да потопи Азиатско-тихоокеанския район в огнена пропаст “, предизвести китайският посланик.

" Разговорите, чути във Вашингтон за готовността за победи на два театра на военни дейности - в Европа и Азия - са опит - да се открие втори фронт и да се придвижи огънят на войната в Азиатско-тихоокеанския район ", аргументира се той.

Ли също по този начин акцентира, че в Украйна „ избрани огромни сили “, т.е. груповият Запад, „ не са загрижени за мирните договаряния или преустановяване на огъня, нито за живота и сигурността на популацията “.

„ Те желаят да употребяват Украйна единствено като пушечно месо, с цел да отслабят Русия и да пожертват украинците, с цел да задоволят своите хегемонични упоритости и геополитически цели “, сподели дипломатът.

Той също по този начин съобщи, че „ непрекъснатото придвижване на НАТО на изток... удостовери краха на концепциите за сигурност на Съединени американски щати и НАТО “. Според него проектите за по-нататъшно разширение на НАТО са изпълнени единствено с повтаряне на същите неточности. На съветски това се назовава стъпване на едно и също весло.

В същото време обаче си коства да уточним, че неофициалната китайска позиция не е толкоз еднопосочна. Известният интернационален академик Ян Сюетонг неотдавна разгласява есе в влиятелното издание на American Foreign Affairs за това за какво украинската рецесия изисква от Пекин да има комплицирано „ балансиране “.

„ От една страна, спорът подкопава китайската търговия за милиарди долари, ускорява напрежението в Източна Азия и задълбочава политическата поляризация в самия Китай, разделяйки хората на про- и антируски лагери “, написа специалистът.

„ От друга страна, Китай упреква Съединени американски щати, че предизвикат Русия с поддръжката си за разширението на НАТО и се притеснява, че Вашингтон ще се опита да удължи спора в Украйна, с цел да скове Русия ", споделя той.

Като цяло Ян изхожда от обстоятелството, че страната му желае да играе основна роля в оформянето на световния стопански ред, само че въобще не претендира за „ водачество по въпросите на световната сигурност, изключително във военните каузи, заради голямото военно противоречие сред нея и Съединените щати “.

Известно е, че в китайската банкова система към този момент се организират „ стрес проби “, с цел да се ревизира готовността за възможни американски наказания.

Морков и сопа

Други страни от Азиатско-Тихоокеанския район в този момент са заети със свои лични комплицирани политически и стопански калкулации. Индия да вземем за пример е принудена от груповия Запад да направи избор по правилото " с нас или против нас ", като й се дава обещание като " морков " надали не да се причисли към най-елитния клуб - " Голямата седморка ".

Руският външен министър Сергей Лавров неведнъж е изтъквал явната безсрамност на сходно държание във връзка с една от най-старите цивилизации в света. И си припомням да вземем за пример това време при Барак Обама, когато индийски публицисти обезпокоително попитаха на брифинги в Белия дом дали въобще са подготвени да одобряват националиста Нарендра Моди, който идваше тогава на власт...

Сега индийците, както предложи Лавров, стоят на позицията, че не се нуждаят от указания от чичо Сам или някой различен. На неотдавнашния интернационален конгрес Raisina Dialogue в Ню Делхи един от европейците си разреши да каже, че сякаш Индия би трябвало да си вземе поучения от събитията в Украйна дружно с целия свят.

В отговор, съгласно други участници, шефът на индийското външно министерство предложи на самите европейци да се научат – най-малко че геополитиката може да бъде всеразрушителна освен в Азия, само че и в Европа.

Ясно е обаче, че неканените съветници към момента няма да се успокоят и от време на време могат да употребяват освен меденки, само че и бич. През същата година Индия беше скрито застрашена в Съединените щати със наказания за военно-техническо съдействие (ВТС) с Русия.

Сега Индонезия се пробва да извие ръцете си, тъй че да не предложения Путин на срещата на върха на Г-20 през ноември на международните сили.

Напоследък опасността от американски наказания надвисна и над Виетнам, макар че във Вашингтон той се счита за един от основните евентуални сътрудници в борбата с Китай. В неговия случай причина за наказателни ограничения може да бъде освен обичайното военно-техническо съдействие с Русия, само че и неотдавна оповестените проекти за взаимни военни учения.

Птица-тройка?

Изтокът е внимателен въпрос и какво следва от всичко това за ползите на страната ни, почтено казано, не си разрешавам да осъждам самичък. И от това, което прочетох и чух по тази тематика през последните седмици, в паметта ми се настаниха на първо място два епизода.

Първо , предизвестие от Григорий Явлински за огромното значение, което в този момент получават за нас комерсиалните и стопански връзки с обичайни другари и сътрудници. Говорейки на конгреса на своята партия " Яблоко ", политикът и икономистът уточни измежду основните рискови фактори:

" Ако Китай и Индия блокират търговията с нас ". Защото пътят към Запада ни е блокиран в този момент. Да, и с Изтока търговията към този момент се прави с огромна отстъпка.

И второ , историята на Леонид Крутаков, политолог и икономист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация, за това по какъв начин той „ разговарял с няколко китайски приятели “ и схванал, че в тяхната страна дълго време остават подозрения по отношение на дали е допустимо да се договаря съществено с Москва.

„ Те не ни повярваха, не потеглиха към стратегически съюз, тъй като се опасяваха, че ние ще играем, не ние, а нашият хайлайф ще се върне още веднъж към американския план “, изясни експертът.

Сега, заради събитията, на практика няма аргументи за сходни подозрения. И Крутаков счита, че в случай че в света се сътвори „ нова валута или зона за сетълмент “, тогава Русия „ в съюз и с Китай, и с Индия “ ще бъде отпред на този развой.

Ето по какъв начин, съгласно мнението на Москва, се вижда триумвиратът. В последна сметка имаме подобен формат, назовава се РИК. Той към този момент работи сполучливо и по време на неотдавнашно работно турне в Китай и Индия Лавров разиска с сътрудници от тези страни вероятностите за по-активното му потребление.

Да напомня, че Путин е пътувал и до Ню Делхи през декември предходната година, а през февруари тази година – до Пекин. Ехото от паниката, провокирана на Запад от последното пътешестване, се чуват и до през днешния ден.

Миналия уикенд патриархът на американската геостратегия Хенри Кисинджър още веднъж подсети, че Съединени американски щати ще се възползват от метода „ разделяй и владей “ по отношение на Китай и Руската федерация и в това време прикани най-малко за обновяване на разговора за потреблението на най-новите оръжия.

Или чиста нула?

Но американските политолози не имат вяра във опцията за международен ред, разграничен „ на три “ с присъединяване на Съединените щати. Попитах за това моя остарял другар Иън Бремер, създател и началник на нюйоркската компания Eurasia Group, която се занимава с политически прогнози.

Иън, по негово самопризнание, е доста депресиран от сегашната обстановка, която вижда като " чудовищна неточност " от страна на Москва. В резултат на неговото развиване не може да се развие нищо, даже малко сходно на триполюсен свят, счита той. И той изяснява:

„ Това е по-скоро нова студена война сред НАТО и Русия, в която развиващият се свят е оставен настрана. И Китай, който споделя мирогледа на Русия, също е значително настрана. "

Помните ли, апропо, поговорката за маймуната?

Според Бремер всичко това единствено укрепва обичаната му идея – заплахата от „ Нулевата група “ (G-Zero), т.е. свят без ничие общопризнато водачество. Може да се каже без кормило и платна.

Изобщо съгласно мен на настоящия временен стадий от международната история всевъзможни оценки и прогнози към момента се пишат с вила във водата. Всеки коментатор пази единствено мнението си, макар че се преструва, че разчита на обстоятелства.

Това към този момент се е случило, въпреки че от време на време ни се коства, че надали не първи попаднахме в „ света на пост-истината “. Написах за себе си от остаряла книга откъс от английския политик от интервала на Наполеоновите войни Джордж Канинг, който по това време към момента споделя: „ Няма нищо по-измамно от обстоятелствата, с изключение на цифрите “.

Превод: СМ

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР